University of Southern California Mütevelli Heyeti Üyesi Dr. Barbara Rossier Bahçeşehir Üniversitesi'nde, İstanbul'daki devlet okullarının müdür ve rehberlik öğretmenlerine, "ABD'deki Eğitim Sistemi ve Yüksek Öğretim" konulu konferans verdi. Rossier online eğitimin önemine dikkat çekti ve "2020'de hibrit sınıflarımız olacak, bazı öğrenciler derse katılacak, bazıları online eğitim alacak" dedi.
Kürsüye ilk olarak Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın çıktı. Yalçın bir ülkenin kalkınmasında en önemli etkenin eğitim olduğu bilinciyle bu alandaki faaliyetlerini sürdürdüklerini belirtti ve ülke gerçekleri temelinde dünyadaki eğitim ve öğretim alanındaki tüm gelişmeleri de takip ettiklerini vurguladı.
Bugünkü toplantıyı da bu kapsamda düzenlediklerini aktaran Yalçın, Bahçeşehir Üniversitesi bünyesinde bir eğitim fakültesi açıldığının da müjdesini verdi:
"Bahçeşehir Üniversitesi olarak 40 yılı aşkın süredir eğitim alanında faaliyet gösteriyoruz. Ancak bize sürekli 'neden bir eğitim fakülteniz yok?' diye sorulurdu. 13 binden fazla öğreniciye lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde hizmet veren üniversitemizde bu yıl eğitim fakültemiz ve eğitim bilimleri enstitümüz açıldı. Bu fakültemizde, ülkemizin eğitim ve öğretimine hizmet edecek, modern çağın bilgi ve becerilerini kazanmış, dünya ve ülke gerçeklerini bilen, yaratıcı gençlerimizi yetiştirmenin yanı sıra yapacağımız kapsamlı bilimsel çalışmalarla ülkemizin eğitim ve öğretim politikalarına katkıda bulunmayı amaçlamaktayız."
ÜNİVERSİTELER NESİLLERİ BİRBİRİNE BAĞLAR
Yalçın ardından kürsüye Dr. Barbara Rossier'i davet etti. Rossier sözlerine "Bugün bir geçiş sürecindeyiz. 2020'de hiçbir şey bugünkü gibi olmayacak" diye başladı ve üniversitelerin önemini şöyle anlattı:
"Üniversiteler çok sağlam kurumlardır ve bu kurumlarda birtakım temel değerlere sadakat öğretilir. Bu üniversiteler birçok devlet ve hükümetten daha uzun ömürlüdür. Kar amacı güden sektörler ve şirketlerden daha uzun süre ayakta kalırlar ve nesilleri birbirine bağlarlar.
ÜNİVERSİTELER AZINLIKLAR VE KADINLAR İÇİN ÇIKIŞ YOLU OLDU
Rossier 20. yüzyılın yüksek öğrenime getirdiği değişiklikleri ise şöyle anlattı:
"Yüksek öğrenim, orta sınıfın çıkış yolu oldu. Özellikle de kadınlar ve azınlıklar için... Geçmişte olduğu gibi onları artık dışlamamaya başlak. Amerikalılar, yüksek öğrenime erişimi ulusun ideallerine ulaşmak konusunda en önemli geçiş noktalarından biri olarak görmüştür. 20. yüzyılda en önemli unsur kolejlerimizdi. Bunlar çok sayıda insana ikili öğrenim yapan bölge üniversiteleridir. Yani elinde özel bir koleje gitmek için yeterince bütçesi olmayan öğrenciler için açılan okullar diye açıklayabiliriz buraları. Yani bizim itfaiyecilerimizi, polislerimizi eğiten okullardır..."
ÜNİVERSİTE 3 BECERİ EDİNDİRMELİ
"Sağlamlık, adaptasyon, verimlilik... Öğrenciler bu 3 beceriyi edinerek bu kurumlardan ayrılmalıdır" diyen Rossier şöyle devam etti: "Bu üç beceri öğrencilere tüm hayatları boyunca yardımcı olur. Sağlamlık, hızlı değişen karmaşık dünyaya adaptasyon ve verimli bir şekilde adaptasyon... Hangi alanda çalışırsanız çalışın, eğer bu üç beceriyi edinirseniz, hızlı bir şekilde olmasını beklediğimiz değişime adapte olabilirsiniz." Rossier ABD yüksek öğreniminin eşsiz noktalarını ise şöyle açıkladı: “Bağımsızlık, devletle ilişkiler, kapsayıcılık, rekabetçilik ve azim..."
KAR AMACI GÜTMEYEN ÜNİVERSİTELER ÇOĞALIYOR
'Üniversiteler esnek olmalı, sınırları olmamalır" diyen Rossier ABD'de kar amacı gütmeyen üniversitelelerin hızla fazlalaştığını söyledi. Bu üniversitelerin finansmanını ise sponsorluklar sayesinde karşıladığını söyledi ve şöyle devam etti: “Eskiden düşük sosyal sınıflardan gelenler üniversiteye giremiyordu. Ancak bu durum şimdi değişti. Mesala bizim üniversiteye bir bağışçı 110 milyon dolar bağışladı. Tek şartı; etnik azınlıklara ya da geliri çok düşük öğrencilere verilmesiydi. "
STANDART BİR MÜFREDAT YOK
Rossier daha sonra ABD üniversitelerinin müfredatı konusunda bilgi verdi. "Bizim ulusal bir müfredatımız yok. Her bir eyalet müfredatına kendi karar veriyor. 135 ülkeden gelen öğrenciler 50 eyalette üniversiteye gidiyorlar ama standart bir müfredat yok."
ÜNİVERSİTEDE ÖĞRENCİ YAŞAMI
'ABD'de öğrenci hayatı çok renklidir' diyen Rossier üniversite kampüslerindeki yaşamı da anlattı: "Yurdu olan üniversitelerde yaşam çok farklıdır. Birçok üniversitede öğrencilere konut garantisi verilir. Hatta öğretmenlerin de bu konutlarda kalması sağlanarak öğrenci, öğretmen arasında ciddi bir ilişki sağlanır"
REKTÖR ÜNİVERSİTENİN GÖZÜ KULAĞI OLMALI
Üniversitelerde rektörün rolünün de çok önemli olduğunu belirten Rossier "Bir üniversitenin rektörü 315 gün çalıştığını söylüyor. O kadar çok etkinlik düzenleniyor ki... Rektörün görevi diğerlerini teşvik etmek, bir üniversitenin gözü kulağı olmak, değişime açık olmak... Ayrıca rektör ve dekanlar finansman sağlamak için de çalışıyorlar"
2020'DE HİBRİT SINIFLARIMIZ OLACAK
Rossier üniversitelerde online eğitimin önemine de dikkat çekti ve 2020 senesi için hedeflerini şöyle açıkladı:
"2020'de hibrit sınıflarımız olacak, bazı öğrenciler derse katılacak, bazıları online eğitim alacak, odak noktası değişecek... O yüzden artık insanları takımlar halinde çalışmak için eğitmeliyiz. Ülkemizin geleceği gençlere bağlı, gençlere yatırım yapmalıyız."