Bahçeşehir Üniversitesi ile TÜGİAD arasında imzalanan işbirliği anlaşması hayat buldu. Bahçeşehir öğrencileri, TÜGİAD başlıklı derste genç işadamları ve işkadınlarından girişimcilik derslerini almaya başladı. İlk dersi ise TÜGİAD Onursal Üyesi ve Baymak Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akdoğan verdi.
20 MİLYON DOLAR BORÇLA BAŞLADIMAkdoğan derse kendi başarı hikayesini anlatarak başladı ve "Baymak'a girdiğimde 23 yaşındaydım. Bir yıl içinde fabrika müdürü oldum. 26 yaşında Baymak'ın başına geçtim. 31 yaşında ise tüm borçlarım bitmişti" diye özetledi.
8 sene içinde hedefine ulaşmış gibi görünse de bu sürecin çok zorlu geçtiğini söyleyen Akdoğan yaşadıklarını ise şöyle anlattı: "Baymak'a girdikten 3 yıl sonra fabrikanın piyasaya ve bankalara yaklaşık 20 milyon dolar borcu vardı ve artık çalışamaz hale gelmişti. Benim için bir dönüm noktasıydı. Garanti bir işi reddederek, işe koyuldum"
İYİ Kİ BORÇ VARbr/>"Risk almak ihtilal gibi bir şey; ya başkan olursun, yap hapsi boylarsın" diyerek aldığı kararın ne kadar kritik bir karar olduğunu belirten Akdoğan Baymak'ı borç batağından nasıl kurtardığını ise şöyle anlattı: "Her gece 'borç var başka bir şey yok' diye uyuyamıyordum. Sonra 'ya borcum olmasaydı, herkesin benden beklentisi var' diye daha fazla çalışmaya başladım."
3 çeşit şirket olduğunu ve Baymak'ın 'devrimci şirketler' grubuna girdiğini söyleyen Akdoğan bu sözlerini şöyle açıkladı:
"1) Lider şirketler: Koç'un Demirdöküm'ü, Alarko Holding'in Alarko'su gibi
1) İkincil Gruplar: Birinciye benzemeye çalışan, hiç birinci olamayacak olan şirketler
2) Devrimci Şirketler: Farklı iş modelleri, yıkıcı iş modelleri üreten devrimci şirketler
Baymak hep farklı iş modelleri üretti. Diyarbakır'daki bayide bilgisayar yokken, Baymak internet sistemiyle siparişi başlatan ilk şirket oldu. Ve 98'de lider bizdik. Ama geldiğimiz yeri unutmadık. Bizim yerimize yeni devrimci şirketler gelir mi diye hep aşağıya bakıyoruz."
ULAŞILMASI ZOR AMA MÜMKÜN HEDEFLERAkdoğan gençlere ise şöyle tavsiyede bulundu: "Hiçbir şey imkansız değildir. Strateji benim için ölçülebilir bir şey değildir; yıkıcı bir hayaldir. Hedef seçerken hiçbir zaman aklıma güvenmedim. Hislerime güvendim. Ulaşılması zor ama mümkün hedefler seçtim. Ulaşılması kolay hedeflere zaten ulaşırsınız" dedi ve ekledi: "Başarmak için yıkıp yeniden yapmak gerekir. Revizyonist mantıktan çıkmak gerekir."
"ARTIK BAYMAK'IN BANA İHTİYACI YOK, HAYALİME GERİ DÖNDÜM"Akdoğan şu anda bulunduğu noktayı ise şöyle anlattı:
"Batan şirketi kurtardık, özgür olduk, global olduk, stratejik ortak olduk, Avrupa'nın en iyi üretim merkezi olduk. Artık benim Baymak'a, Baymak'ın da bana ihtiyacı yok. O yüzden 13 yaşımdaki hayalime geri döndüm. Kimsesiz çocuklara yardım etmek için kolları sıvadım. Vakıf kurdum. 18 yaşından sonra yurttan ayrılan çocukları iş sahibi yapmak için harekete geçtim. Sağlık alanında iş garantisi olduğunu öğrendim ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi kurdum. Sonra da o çocukların çalışacağı bir hastane kurdum. Tüm burslu çocuklar bu vakıftan çıkan çocuklar olacak."
ÖĞRENCİLER SANAL ŞİRKET KURACAKTÜGİAD'ın girişimcilik derslerini, üniversitenin tüm bölümlerindeki öğrenciler seçmeli olarak alabiliyorlar. Dersler kapsamında dönem sonunda öğrencilere sanal sermaye ile sanal bir şirket kurmaları istenecek. Şirketin icra kurulunu oluşturan öğrenciler iş planları, bilançoları, satış ve pazarlama stratejilerini TÜGİAD üyelerinden ve akademisyenlerden oluşan bir jüriye sunacak. Öğrenciler ders notlarının yanında başarı sıralamasına göre sürpriz hediyeler de alacak.