Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Gürgen, Okan Bayülgen'in hazırlayıp sunduğu ve kadına şiddetin tartışıldığı 'Muhabbet Kralı' programına katıldı. Gürgen "Şiddet fotoğrafları şiddeti özendirir" dedi.
BU BİR VAHŞET FOTOĞRAFIProgram, Bayülgen'in gazetelerde yayınlanan şiddet fotoğrafları hakkında görüşleri sormasıyla başladı. Gürgen son günlerde tepki gören fotoğrafla ilgili "Bu fotoğrafın basılması da kolay olmadı diye düşünüyorum. Fotoğrafı yayınlama kararı alan kişi ya da gazete, bunun bir soruna ilişkin farkındalık yaratma adına önemli olacağını söylüyor. Bunu iyi niyetli bir davranış olduğunu düşünüyorum. Ama bu fotoğrafla ilgili istenen faydanın elde edilip edilmeyeceği konusunda da ciddi kuşkularım var." dedi.
FOTOĞRAF DEVLETİN DİKKATİNİ ÇEKMEYE YARAYABİLİRFotoğrafın kime fayda sağlayacağı konusununun dikkate değer bir konu olduğunu belirten Gürgen "Olsa olsa bu fayda devletin konuya ilişkin gerek yasa, gerekse diğer konularda önlemleri alması konusunda bir parça daha baskı yaratabilir. Çünkü böylesine şiddet içeren fotoğrafla tansiyon yükselmiş oluyor, konuya ilişkin duyarlılığın artmasına yol açabilir. Ama şiddete yol açan kişinin, şiddet eyleminden kendisini geri çekmesine yol açacağını düşünmüyorum. İnsanların bu meseleyle ilgili değerlendirmelerinde bu fotoğraf ne yazık ki bakılsa da görülmeyecektir. Çünkü insanlar şiddet içeren şeyleri görmüyorlar. Bir alışkanlık ve kanıksama durumuyla kendilerini geri çekiyorlar."
ŞİDDET FOTOĞRAFI ŞİDDETİ ÖZENDİRİRİnsanların yoğun bir iletişim bombardımanıyla gerçek şiddetle, hissettikleri şiddet arasında da yanılsama yaşadıklarını söyleyen Gürgen aynı durumun Irak savaşında da yaşandığını söyledi. Sözlerini "Evlerimizde oturup Irak savaşını izledik. Kısacası insanların gerekli duyarlılığı gösterdiği konusunda da ciddi şüphelerim var. Bir diğer nokta da bu tarz fotoğrafların toplumda şiddeti özendirme noktasında da etkili olduğunu ortaya koyan araştırmalar var" diye sürdürdü.
FOTOĞRAFI BASMAK ETİK Mİ?Prof. Dr. Haluk Gürgen bu tip fotoğrafları basmanın gazetecilik açısından etik olup olmadığı konusunda da şunları söyledi:
"Etik olarak gazeteciliğin, medyanın bu konularla ilgili hassasiyetini çizmekte de yarar var. İntihar olaylarıyla ilgili haberlerin ve fotoğrafların basılmama kararıyla ilgili intihar olaylarında ciddi bir azalma olduğu tespit edildi. Bu fotoğrafın basılmasına ilişkin iyi niyete dair değerlendirmeleri de dikkate alarak konuşuyorum; feci şekilde öldürülmüş bir kadının üzerinden onun özel hayatına ilişkin bir müdahalede bulunuyorsunuz. Ne yakınından izin alıyorsunuz, ne de bir duyarlılık gösteriyorsunuz. Olduğu gibi çıplak haliyle yayınlıyorsunuz."
CEZA ALMIŞ ERKEĞİN FOTOĞRAFI YAYINLANMALIYDIGürgen konuya dikkat çekmek için toplumsal öğrenme ortamını yaratan araçları etkin bir şekilde kullanmanın faydalı olacağını söyledi. Sözlerine şöyle açıklık getirdi: "Yüksek reytingi olan bir televizyon dizisinin ana eksenini böyle bir konu üzerinden şekillendirdiğiniz zaman insanlara konuyla ilgili mesajları ulaştırma ve onların davranışlarını değiştirme konusunda daha etkili olacaktır."
Gürgen'in son olarak söylediği ise konuyu özetler nitelikteydi: "Eğer o kadının fotoğrafı yerine gerçekten ibretlik bir ceza almış halde erkeğin fotoğrafı konsaydı, benim kanaatimce ve bilgilerim dahilinde çok daha etkili olurdu."