Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet Liderlik Okulu tarafından düzenlenen 'Yerel Yönetimler Akademisi Sertifika Programı'nın 2. haftası 24 Eylül 2011, Cumartesi günü Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü'nde gerçekleşti.
Bahçeşehir Üniversitesi Araştırma Yöntemleri Okulu Direktörü Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Şirin, T.C. Çorum Valisi Nurullah Çakır, T. C. Van Milletvekili Fatih Çiftçi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Celal Doğan'ın konuk olduğu programda yerel yönetimler ile ilgili önemli değerlendirmeler yapıldı.
SEÇİM KAMPANYASINDA AKADEMİSYENLERE ÇOK GÜVENMEYİNYrd. Doç Dr. Çağdaş Şirin, "Seçim kampanyalarında akademisyenlere çok güvenmeyin. Her şey kitaplarda yazıldığı gibi değildir. Gerçekler çok daha farklıdır." diyerek sahada inceleme yapmanın son derece hayati bir öneme sahip olduğunu açıkladı.
Nurullah Çakır, kültürel mirasın korunmasında yerel yönetimlerin rolünü ve bu süreçte valinin konumunu birçok farklı proje örneği ile izleyicilere aktardı. Buna bağlı olarak süreci doğru algılamak ve doğru izlemenin önemini dile getiren Çakır; gelinen noktanın azımsanamayacak kadar önemli olduğunu ancak her geçen gün gereken ilgiyi ve kamuoyu algısını genişleterek daha da fazla yol katedilmesi gerektiğini vurguladı.
DOĞU VE BATI İLLERİNDE FARKLI BEKLENTİLERFatih Çiftçi, doğu illeri ve batı illeri karşılaştırılınca ortaya birçok farklılığın çıktığını, bunlardan en önemlilerinin ise kurum içi faktörler ve mali durum olduğunu söyledi. Tüm doğu illerinin maddi sıkıntılar yaşamakta ve vatandaşların doğudaki belediyeleri bir istihdam bir rant kapısı olarak gördüğünü belirten Çiftçi; çevresel faktör, ekonomik yapı, siyasi sistemin de doğudaki belediyecilik algısını etkileyen çok önemli faktörler olduğunu belirtti.
Celal Doğan ise özellikle Yerel Yönetimlerde özerklik şartına vurgu yaptı. Ve Avrupa Birliği ve Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen bu şartın aslen demokrasiyi pekiştirmek amaçlı bir şart olduğunu, ancak günümüzde şu anda tartışılmakta olan kavramın bundan çok uzak olduğunu belirtti.