İstanbul'da bulunan 20 üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitü Müdürleri ilk kez Bahçeşehir Üniversitesi'nin düzenlediği toplantıda sorunlarını tartıştılar. Toplantıdan Ekim ayında bir çalıştay yapılması kararı çıktı.
14 Eylül akşamı Bahceşehir Üniversitesi C Teras'ta gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitütü Müdürü ve Enstitüler ve Lisansüstü Programlardan Sorumlu Rektör Danışmanı Burak Küntay yaptı. Küntay konuşmasına Türkiye'deki enstitütü sisteminin dünyadaki sistemle uyuşmadığını belirterek başladı ve bu doğrultuda çalışmalarda bulunulması gerektiğini söyledi. Küntay "Daha iyi bir Türkiye için yüksek lisans önemlidir. Bu konuda daha verimli olma açısından sık sık toplantılar yapmak gerekir" diyerek sözü Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Şenay Yalçın'a bıraktı.
Yalçın'ın "enstitütülerin birlik olarak projeler üretmeleri ve üniversiteler arası ders alımının olması gerektiği" fikri, masadaki enstitü müdürleri tarafından da kabul gördü. "Bahçeşehir Üniversitesi'nin zengin kütüphanesinden diğer üniversiteler de yararlanabilmeli, üniversiteler arası labaratuvarlar ortak kullanılabilmeli, ihtiyaç halinde üniversiteler arası ders verme ve transferler sağlanmalı, ortak tez danışmanları sağlanmalı, birlikte proje ortaklığı yapılabilmeli, ortak doktora programı açılabilmeli, yurt dışı eğitimler için birlikte çalışılabilmeli" diyen Yalçın Bahçeşehir Üniversitesi bünyesinde açılan Araştırma Yöntemleri Okulu'nun imkanlarından tüm üniversitelerin yararlanabilmesinin mümkün olduğunu söyledi. Yalçın, "Bahceşehir Üniversitesi olarak tüm bunların olabilmesi ve tüm üniversitelerin birlik olarak YÖK'e başvuru yapabilmesi için ilk adımı atıyoruz" diyerek sözlerini bitirdi.
Yaklaşık 30 kişinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda diğer üniversitelerin enstitütü müdürleri de kendilerini ve okullarını tanıtarak toplantının ana fikrine dair görüşlerini sundular. Tüm enstitü müdürleri "ortak bir çalışmada yer alma" görüşüne katıldıklarını beyan ettiler.
Gecenin sonunda Ekim-Kasım aylarında bir çalıştay gerçekleştirme kararı alındı. Çalıştayda tartışılacak konular ise şöyle belirlendi:
- Enstitütü sorunlarına ilişkin bir ajanda hazırlayarak 2 gün üzerine calışmak
- Sosyal Bilimler Enstitütü dergisi çıkarabilmek
- Disiplinlerarası problemi çözmek
- Eğitimde dil konusunu ele almak
- Tez konusunu ele almak
- YÖK mevzusunu ele almak