MEDAM tarafından hazırlanan 'Batı'ya Doğru Akan Nehir' Medeniyet Belgeseli'nin tanıtımı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı özel bir gece ile İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Böyle belgesellerin çok önemli olduğunu söyleyen Erdoğan "Bu belgesel geçmişe tek pencereden bakılmaya mahrum bırakılmış bütün zihinler için ufuk açıcı bir tecrübe olacaktır. Unutmayın güneş her gün doğudan doğar batıdan batar." dedi
Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi (MEDAM), İletişim Fakültesi ve TRT'nin katkılarıyla hazırladığı 'Medeniyetlerin Anlatılmamış Tarihi, Batıya Doğru Akan Nehir' Medeniyet Belgeseli'nin lansmanına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bakanlar Ertuğrul Günay ve Ömer Dinçer, Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, MEDAM Kurucu Başkanı Bekir Karlığa, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ve çok sayıda davetli katıldı.
TRT Korosu'nun Türkiye'nin tüm yörelerinden seslendirdiği şarkılarla başlayan açılışta Erdoğan 'Bir Başkadır Memleketim' şarkısına eşlik etti. Törende bir konuşma yapan Erdoğan şunları kaydetti:
'Medeniyet' kavramının batı terminolojisinde esas mecrasındaN çıkarıldığını ve dünyanın zayıf ülkelerinde bir tahakküm aracına dönüştürüldüğünü aktaran Başbakan Erdoğan, güçlü olanların dünyada tek tip medeniyet tanımı yaparak diğer medeniyetlerinin tahrik ve tezyif ettiğini aktardı.
Başbakan Erdoğan, "İşte şu anda Afganistan'da, Irak'ta, Yemen'de Mısır'da, Tunus'ta, Libay'da, Suriye'de, Somali'de? Soruyorum, kimler ölüyor, kimler öldürülüyor? Ne adına, niçin? Hep, ölen ve öldürülenler ağırlıklı olarak Müslümanlar." dedi.
İspanya Başbakanı Zapatero ile başlattıkları Medeniyetler İttifakı Projesi'ni hatırlatan Erdoğan, çalışmanın BM projesine dönüştüğünü ve 100'ün üzerinde ülke, kurum ve kuruluşun projeyi desteklediğini aktardı.
Dünyada bu gün evrensel değerler, demokrasi, özgürlük ve eşitlik vurgusuna rağmen dünya haritasına bir bütün olarak bakıldığında bu kavramların gerçekte ne kadar evrenselleştiğinin görüleceğini aktaran Başbakan Erdoğan, "Bunun en son ve açık örneği Somali'dir. Bu gün Somali'de yaşanan trajediyi sonlandırmayan, bir lokma ekmek, bir damla su bulamadığı için ölen Somalili, Etiyopyalı, Kenyalı çocuğuna merhamet elini uzatmayan bir dünya ile karşı karşıyayız." şeklinde konuştu.
Başbakan Erdoğan, Mısır, Tunus ve Libya'ya gerçekleştirdiği 4 günlük ziyareti hatırlatarak, şunları söyledi:
"Böyle bir dünyada kimse evrensel değerlerin, medeniyetin temsilcisi olduğunu, demokrasinin beşiği olduğunu iddia edemez. Mısır, medeniyetler beşiği bir ülkedir. Ama Mısır'ın halini görün. Mısır'da şu anda düşünün otoriter ve totaliter bir rejim yıkılıyor. Yeni dönemde hala ortaya çıkan siyasi partiler bir endişeyi taşıyor. Acaba, yine bir şeyler olabilir mi? Bu endişeyi taşıyorlar. Yapılması gereken bütün dünyanın onlara bu özgüveni vermesidir." ifadesini kullandı.
Başbakan Erdoğan, "Birilerinin farklı hesapları olabilir. Şu veya bu şekilde size yaklaşım gösterebilirler. Olması gereken artık bu yola çıkılmıştır öyleyse özgürlükler noktasında, demokrasi ama dolambaçlı sokaklardan değil gerçek demokrasi noktasında bu mücadeleyi vermenizdir." şeklinde konuştu.
Erdoğan "Yeryüzü çapında yaşanan gelişmeleri entelektüellerimiz, akademisyenlerimiz, sinemacılarımız, sanatçılarımız yakından takip ederek dünyaya Türkiye'nin mesajını, konumunu aktarmak durumundadır. Bu belgeselin de böyle bir çabanın ürünü olduğunu düşünüyorum. Bu belgesel geçmişe tek pencereden bakılmaya mahrum bırakılmış bütün zihinler için ufuk açıcı bir tecrübe olacaktır. Unutmayın güneş her gün doğudan doğar batıdan batar." diye konuştu.
YÜCEL: ÜNİVERSİTELER DOKUNULMAYANA DOKUNUYOR. BİZ BUNU YAPTIKDaha sonra söz alan Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel dünün dünyasıyla, bugünün dünyasının aynı olmadığını, yarının dünyasının da bugün gibi olmayacağını söyledi.
Dünün tek kutuplu, tek güçlü dünyasından, bugün birden çok merkezlerin ve güçlerin dünyasına geçildiğini anlatan Yücel, "Bunun en canlı örneğini bölgemizde lider olma kararlılığıyla gösteriyoruz" dedi.
Yücel, insanoğlunun her geçen gün bir değişim süreci içinde yaşadığını ifade ederek, bu süreç içindeki gelişim ve değişimleri inceleyen, yorumlayan kurumların başında üniversitelerin gelmesi gerektiğini vurguladı.
Üniversitelerin, sadece öğrencilerine ders aktaran değil, toplumun önünde lokomotif olan kurumlar olduklarını belirten Yücel şöyle konuştu:
Yücel "Biz 13 yıllık bir üniversiteyiz. 2023 vizyonumuz dünyanın ilk 500 üniversitesi arasına girmek. Bunun için dünya çapında büyük işler başarmak gerekiyor. Bu Türk'ün Türk'e propagandasını yapmakla olmaz. Artık üniversiteler dünyanın problemleriyle ilgileniyor. Artık üniversiteler dokunulmayanlara dokunacak. Biz de bu belgeselle bunu yaptık. Umuyorum ki bu belgesel dünya okullarında ders kitabı olarak okutulur ve medeniyetlerin barışına katkı sağlar." dedi.
Yücel, Medeniyet Araştırmaları Merkezini 5 yıl önce kurduklarını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bekir Karlığa, bugün bizleri bir araya getiren belgeselin hikayesini anlattığı zaman, o hikayenin metnini 3 ay arabamdan eksik etmedim, sürekli okudum. Çok heyecanlandım. Gerçekten çocuklarımıza izletilmesi gereken bir belgeseldir.
Hedefimiz, herkese medeniyetin nereden başlayıp nereye kadar gittiğini anlatmaktı. TRT ile işbirliğine gitme kararı aldık. TRT, bu isteğimize cevap verdi ve üstesinden gelebileceğimize inandık. Bu belgeselin yakında yayına girecek olmasından büyük mutluluk duyuyorum."Bu projenin gerçekleşmesinde çok kişinin emeği bulunduğunu, öncelikli teşekkürlerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunmak istediğini dile getiren Yücel, "Bu belgeselimizin bugünlere gelişinde vizyonunuzun ve dünya liderliğinizin çok büyük katkısı oldu. TRT'ye, belgeselin fikir babası Bekir Karlığa'ya, birlikte çalıştığım bilim insanlarına, İletişim Fakültemize, projenin yapımcılığını üstlenen Lion TV'ye teşekkür ediyorum. Bu belgeselin medeniyetler ittifakına ve barışa katkı sağlamasını arzu ediyorum" diye konuştu.
Enver Yücel, konuşmasını, "Batıya Doğru Akan Nehir belgeselinin, medeniyet derslerinde önemli bir materyal olacağına inanıyorum. Okullarımızda yorumlanarak izlenmesinin yararlı olacağını düşünüyorum. Bu belgesel bu coğrafyadan çıkmalıydı ve çıktı. Bu, tesadüf değildir" diyerek tamamladı.
PROJE MÜELLİFİ PROF. DR. KARLIĞAProje müellifi ve Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi (MEDAM) Kurucu Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa da belgeselin bir küresel medeniyet hikayesi olduğunu söyledi.
Karlığa, "Belgesel, doğunun, özellikle medeniyetler yurdu Ortadoğu'nun ve adeta medeniyetler açık hava müzesini andıran ülkemizin evrensel insanlık okyanusuna taşıdığı coşkun ve bereketli suların göz alıcı hikayesini anlatmaya çalışmaktadır" diye konuştu.
Her biri 45 dakikalık 20 bölümden oluşan belgeselin uzun ve kısa olmak üzere iki versiyonu bulunduğunu aktaran Karlığa, "Belgesel, şimdiye kadar dünyada yapılan en uzun ve kapsamlı medeniyet belgeseli niteliğindedir" dedi.
Bugüne kadar medeniyetleri konu alan belgesellerin daha çok Avrupa merkezli perspektifle ele alındığını anlatan Karlığa, 16 ülkede çekim yapıldığını ve 200'den fazla bilim, düşünce adamı ve sanatçıdan görüş alındığını aktararak, belgeselin medeniyetlerin doğuş ve çöküş nedenlerini araştırdığını kaydetti.
Karlığa, böyle bir çalışmanın tek bir kişi ya da kurumun eseri olamayacağını vurgulayarak, projede emeği geçenlere teşekkür etti.
16 ÜLKEDE ÇEKİM YAPILDIÇekimlerine iki yıl önce başlanan "Batı'ya Doğru Akan Nehir Medeniyet Belgeseli" için 16 ülkede çekim yapıldı, 200 civarında düşünür, sanatçı, bilimadamı ve politikacıdan görüşler alındı ve en gelişmiş bilgisayar grafikleri bir araya getirilerek eski çağların şehirleri ve eserleri dramalar ile tekrar canlandırıldı. Her biri 45 dakikalık 20 bölümden oluşan belgeselin uzun ve kısa olmak üzere iki versiyonu bulunuyor.
Erdoğan, şöyle konuştu: "Bu toprakların insanı ithal tarih algılarına yanlı ve objektiflikten uzak bilgi kaynaklarına, kompleksli değerlendirmelere muhtaç değildir. Bu topraklarda asırlar boyunca insanlarımız bir tarih şuuruna medeniyet tasavvuruna sahip hayat sürdüler. Bugün yapmamız gereken son birkaç yüzyılda zihinlerimize sokulan ezberleri bozmak. Tarih şuurunu, medeniyet tasavvurunu küllerinden yeniden canlandırmaktır."
MEDENİYET ÜZERİNE ÇEKİLMİŞ EN KAPSAMLI BELGESELUluslararası fikir önderleri tarafından 'medeniyet üzerine çekilmiş en kapsamlı belgesel' olarak nitelendirilen proje, 11 Eylül saldırılarından sonra dünyaya yayılan Doğu ve İslam muhalefetine karşı, insanlığı daha dengeli bir bakış açısıyla buluşturmak için hayata geçirildi. "Batı'ya Doğru Akan Nehir" bir barış belgeseli olmayı amaçlıyor.
Başbakanlık Türk Tanıtma Fonu'nun destek verdiği ve İngiltere'nin en büyük yapım şirketlerinden Lion TV'nin yapımını üstlendiği bu belgesel Eylül ayında TRT'de, ilerleyen aylarda da uluslararası TV kanallarında izleyiciyle buluşacak.
Verimli Mezopotamya ve Anadolu topraklarında başlayan insanlığın uzun medeniyet yolculuğu yaklaşık on iki bin yıl öncesine uzanıyor. "Batı'ya Doğru Akan Nehir Medeniyet Belgeseli", bu uzun yolculuğu objektif bir bakış açısıyla anlatıyor.
Dünya kamuoyunun dikkatini uygarlığın gerçek doğum yerine, yani Orta Doğu'daki iki nehrin arasına, Mezopotamya'ya çevirmeyi amaçlayan "Batı'ya Doğru Akan Nehir" Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi (MEDAM) tarafından, Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin katkılarıyla hazırlandı.
MEDAM DÜNYANIN HER YERİNDE ARAŞTIRMALAR YAPIYORBahçeşehir Üniversitesi tarafından kurulan ve başkanlığını Prof. Dr. Bekir Karlığa'nın yürüttüğü MEDAM (Medeniyet Araştırmaları Merkezi) çağdaş teknolojileri ve bilimsel yöntemleri kullanarak dünden bugüne Türkiye ve içinde bulunduğu bölgenin bilim, düşünce, sanat ve uygarlık alanındaki birikim ve katkılarını araştırmaktadır. Amaç, ortaya çıkan araştırma verilerini başta dünya üniversiteleri olmak üzere, Türk gençliğine, Türk halkına ve bütün insanlığa tanıtmaktır. Dünyanın değişik ülkelerinde medeniyet araştırmaları yapan merkezler ile bağlantılar kurarak bilgi, tecrübe, bilim adamı ve öğrenci değişimi gerçekleştiren MEDAM, uluslararası araştırma ve çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarıyla ortak programlar yapıp toplantılar düzenlemektedir. Medeniyet Araştırmaları konusunda Türkçe ve yabancı dillerde eserler neşreden MEDAM, Bahçeşehir Üniversitesi'nde medeniyet araştırmaları konusunda yapılan çalışmaların basılıp tanıtılmasını sağlamaktadır.
Belgesel her salı günü 22:00'de TRT'de yayınlanıyor.