Bahçeşehir Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü Sinema ve Televizyon öğrencilerini Türk ve Yunan halklarının günlük yaşamlarında önemli bir rolü olan "sınır" kavramına odaklanacak bir kısa film atölyesine davet ediyor.
Bu atölyede, Türkiye'nin Güneybatısında yer alan Bozburun yarımadası ile Simi Adası'nın yakınlığından hareketle, kişisel, toplumsal, coğrafi ve ulusal sınır kavramlarını irdeleyip özgün fikirlerimizi ve tasavvurlarımızı kısa film denemeleri aracılığıyla ifade etmek amacındayız. Bu coğrafyayı paylaşan iki ülke, sosyo-kültürel açıdan çarpıcı benzerliklere sahip olmakla birlikte, zaman zaman ciddi anlaşmazlıklara ve çelişkilere de sahne olmaktadır.
2 - 10 Eylül tarihleri arasında Bahçeşehir Üniversitesi Sinema ve Televizyon, Görsel İletişim Tasarımı ile Fotoğraf ve Video Bölümlerinde lisans ve/ya yüksek lisans eğitimi gören 20 öğrencinin kısa film çekmek için bu proje kapsamında bir araya gelmesi planlanmaktadır. Bu süre içinde iki ülke arasındaki geçişken sınırı temsil eden coğrafya gözlemlenerek filme alınacaktır.
Öğrencilerin Bozburun'daki atölyeye, çekmeyi düşledikleri filmlerin konusu ve tasavvuruyla ilgili gerekli araştırmaları yapmış olarak katılmaları beklenmektedir. Bozburun'da, öğrencilerin ilgi alanlarına ve amaçlarına göre 2 (en fazla 4) kişiden meydana gelen gruplar oluşturulacaktır. Çekilecek filmler, bir ruh halini ifade edebileceği gibi, birbirini sarmalayan sınırlar ve sınırların belirsizliği, kültürel benzerlikleri ya da sınırlar yüzünden seyahat etmeyi eziyete dönüştüren bürokratik işlemler hakkındaki gözlemleri de konu edinebilir. Öte yandan bir kısa film, söz konusu coğrafyadaki hayatı bütünüyle şiirsel bir dille de ele alabilir.
Aşağıda önerdiğimiz kimi konu başlıklarının sizlere bir yol haritası sağlayacağını umuyoruz. Kuşkusuz "sınır" kavramına ilişkin sizden gelecek özgün fikirlere açık olduğumuzu da belirtmek isteriz.
Yunan Konsolosluğunun ücretsiz vize sağlayarak destek olduğu bu proje için ilgilenen öğrenciler aşağıdaki adrese başvurabilirler:
Özge Özdüzen [email protected]