5 Aralık 2017 tarihinde Bahçeşehir Üniversitesi Fazıl Say Sahnesi'nde Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 83'üncü yılı ve Dünya Kadın Hakları Günü kapsamında "Türkiye’de Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının Tanınması: Atatürk ve Kadın" başlıklı bir söyleşi düzenledi.
Etkinliğin moderatörü BAU İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İpek Altınbaşak Farina, Türkiye Cumhuriyeti'nin Atatürk devrimleriyle ülkemize eşit yurttaşlık temelinde insan hak ve özgürlüklerini armağan ettiğini ve çağdaş uygarlığa ulaşma ülküsünün yolunu açtığını belirtti.
Gazeteci Hıfzı Topuz, yazar Hanri Benazus, BAU Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Nuhoğlu ve BAU İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gönül Bakay’ın değerli katılımlarıyla BAU Beşiktaş Yerleşkesinde düzenlenen söyleşide konuşmacılar Atatürk'ün anılarını katılımcılarla paylaştılar, Türkiye’de kadın haklarının tarihsel sürecini analiz ettiler, Türk Medeni Kanunu'nun zaman içindeki gelişimi ve değişiklikleri konusunda katılımcıları bilgilendirdiler ve Türkiye'de yaşayan kadınların hakları konusunda neler yapabileceği konularına değindiler.
"KADINA BU HAKKI EN ERKEN VEREN ÜLKELERDEN BİRİYİZ"
Kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin Mustafa Kemal Atatürk'ün yıllar önce Türk kadınına duyduğu inanç ve güveni ortaya koyduğunu belirten Prof. Dr. Altınbaşak Farina, "1934 yılına baktığımızda kadınlarına seçme ve seçilme hakkı vermiş sadece 28 ülke vardı ve bu ülkelerin ancak 17'sinde bu hak kullanılıyordu. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti, kurulduktan yalnızca 11 yıl sonra kadınlarına erkekleriyle beraber karar mekanizmalarında yer alma hakkını vererek gerçekten çok büyük bir adım atmış ve Türk kadına verdiği değeri ortaya koymuştur", dedi.
"MODERN YAŞAMIN TEMEL DİREĞİ OLAN KADINLAR"
Genç Türkiye Cumhuriyeti'nde Türk kadınına pek çok çağdaş ülkeden önce seçme ve seçilme hakkı tanındığına ve bu sayede kadının ikinci planda yer aldığı teokratik devlet yapısından, modern yaşamın temel direği niteliğinde olan kadınların toplumda etkin bireyler olarak var olduğu bir düzene geçiş sağlandığına değinen Prof. Dr. Altınbaşak Farina ayrıca, güncel verilerin kadınlarımızın aktif siyaset içinde yeterince temsil edilmediğini gösterdiğini de sözlerine ekledi.
"HAKLARIMIZIN FARKINA VARALIM"
Mustafa Kemal Atatürk’ün toplumun iki tarafı birlikte olduğu zaman daha yüksek hedeflere ulaşılacağına inandığı için bu değişime büyük önem verdiğini aktaran Prof. Dr. Altınbaşak Farina, "Bugün olmak istediğimiz yerde değiliz. Biz kadınlar daha fazla çalışmak, haklarımızı korumak, anlamak ve birbirimize anlatmak zorundayız. Maalesef kadınlarımızın çoğu haklarının farkında değil, bunları kullanamıyor. Bu noktada eğitim çok önemli. Biz kadınlarımıza ne kadar fazla eğitim alma, kendilerini geliştirme, donanımlarını artırma imkanı verirsek Türk kadını o kadar başarılı olacaktır. Nitekim sporda, sanatta, bilimde son derece başarılı Türk kadınları var, bunların sayısının çok yukarı çıkacağına inanıyorum çünkü bu potansiyel var" ifadelerinde bulundu.