2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi Aziz Sancar’ın Orhan Bursalı tarafından kaleme alınan biyografisi ve Nobel Öyküsü, Lara Meltem Bilikmen Has tarafından İngilizce’ye “Aziz Sancar and The Story of the Nobel” ismiyle çevrildi. Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi yayınları arasında yerini alan kitap, Pusula Yayıncılık tarafından baskıya hazırlandı.
Aziz Sancar'la ilgili Orhan Bursalı'nın gönderdiği arka kapak yazısı şu şekilde:
"Bu kitapta, DNA Onarım Mekanizması’nın keşfine yaptığı büyük katkılardan dolayı 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü paylaşan bir Türk bilim adamı, Aziz Sancar’ı, 45 yıllık keşfetme süreci içinde tanıyacaksınız. Bu sıradan bir Aziz Sancar Biyografisi değil, daha çok bilimsel araştırmaya kendini adamış bir temel bilimciyi keşif süreci içinde anlatan sıradışı bir öykü. Sancar, ışıkla harekete geçerek DNA onaran Fotoliyaz enzimi üzerinde 40 yıl çalışarak noktayı koydu. DNA’da “ikili Kesim onarım” mekanizmasının nasıl çalıştığını (Nucleotide Excision Repair) hem bakterilerde hem insanda keşfettiğinde sadece Tanrının ve benim bildiğim bir sırrı çözdüm, dedi. Hocası Rupp Sancar için “tamamen adanmışlığın bir örneği” dedi. Bir arkadaşı “bu keşfini 10 milyon dolara satar mısın” sorusuna, “hayır, çünkü bu keşif bana büyük bir manevi huzur vermektedir, para ile ölçülemez” yanıtı verdi.
Sancar’ın keşifleri sürdü: DNA onarım haritası.. Uçakta gelen “Evreka”, kurduğu hipotez ve biyolojik saat geni –Cryptochrome - keşfi… Biyolojik salınım ve kanser ilaçları ilişkisi… Kronoterapi.. Sigaranın DNA’ hasar haritası…
Bir büyük temel bilimciyi, duygularıyla, heyecanlarıyla ve keşifleriyle tanıyacaksınız. Diyor ki “Nobel’den çok, Nobel Ödülü’ne giden yoldaki araştırmalar daha çok heyecanlı.. İnsan Nobel almak için değil, topluma, insanlığı yararlı işler yapacağım diye çalışmalı"