Yeni açılan Genetik Biyoinformatik Bölümü ile daha da güçlenen Fakülte kendi alanında önemli başarılara imza atmaya devam edecek
Fen-Edebiyat Fakültesi temel sosyal bilimler ve fen alanlarında eğitim ve araştırma yapıyor. Bu bölümlerin her biri kendi alanında lisans programları yürütüyor. Matematik Bölümü, Matematik Programı ve Matematik ve Bilgisayar Programı olmak üzere iki program yürütüyor.
Fakülte'de ayrıca Genel Eğitim Birimi de bulunuyor. Birim üniversitede yürütülen bütün lisans programlarındaki genel eğitim derslerini veriyor. Bölümlerin her biri kendi alanlarında çift anadal programı hizmeti de veriyor.
BİLGİSAYAR VE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENLİĞİ
Bölüm'de öğrenciler bilgisayar, öğretim teknolojileri ve eğitim bilimleri olmak üzere üç alanda eğitim alıyorlar.
Öğrenciler aldıkları programlama, çoklu medya geliştirme, grafik tasarım, internet tabanlı uygulama geliştirme gibi derslerle bilgisayar tabanlı uygulama geliştirmek için teknik altyapı kazanıyorlar. İşletim sistemleri, ağ yapıları ve yönetimi, veritabanları, bilgisayar donanımı gibi dersler alan öğrenciler bilgisayar programcısı ya da web tasarımcısı olarak da çalışabiliyor.
Öğrenciler dört yıl boyunca bilgisayar tabanlı eğitsel ortamların pedagojik olarak görsel tasarımı ve geliştirilmesi konusunda teorik bilgi ve pratik deneyim kazanarak eğitsel animasyon, eğitsel yazılım, eğitsel web sitesi ve ders yönetim sistemi gibi uygulamalar geliştiriyorlar. Piyasadaki uygulamaları değerlendirebilecek yetiye sahip olan mezunlar bilgisayar destekli eğitim uzmanı ya da öğretim tasarımcısı sıfatıyla eğitim kurumlarında, eğitsel materyal geliştiren şirketlerde ve uzaktan eğitim sunan kurumlarda çalışabiliyorlar.
Üniversite öğrenimlerine başladıkları ilk yıldan itibaren eğitim fakültesi bölümlerinde okutulmakta olan pedagojik formasyon derslerinin tamamını alan öğrenciler gerek temel bilgisayar okur-yazarlığı gerekse ileri düzey bilgisayar uygulamaları konusunda, her yaştan bireylere eğitim verebilecek donanım kazanıyorlar. Stajlarla iş deneyimi kazanan öğrenciler mezun olduktan sonra "Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmeni" ünvanı alarak mezun oluyorlar.
Mezunların çalışabileceği iş sahaları şöyle: Bilgisayar destekli uygulama firmaları, uzaktan eğitim firmaları, bilgisayar destekli eğitim birimleri olan
okullar, web tabanlı proje geliştirme birimleri, web tasarım firmaları, yazılım geliştirme firmaları, kurs ve eğitim firmaları, ilköğretim okulları ve kolejler.
MATEMATİK VE BİLGİSAYAR BÖLÜMÜ
Bölüm, öğrencinin yaratıcı ve bağımsız düşünebilme, değerlendirme ve sonuca varabilme yeteneğini geliştirecek güçlü bir matematik altyapısı vermenin yanı sıra, bilgi teknolojileri, yazılım ve finans becerileri kazandırıyor.
Bölümde, lisans ve lisansüstü düzeyde; Matematik Bilgisayar Lisans, Matematik Lisans, Uygulamalı Matematik Yüksek Lisans, Aktüerya Sertifikası Programları yürütülüyor.
Aktüerya Sertifikası Programı öğrencilere birçok ülkede en geçerli ilk 3, genelde de ilk 10 meslek arasında yer alan Aktüerliğe ilk adımlarını attırmak için düşünülen bir program olup, Aktüerya Bilimi Yüksek Lisans Programıyla da bağlantılıdır. Bu sertifika programı öğrenciye hiçbir ek kredi yükü getirmiyor.
Matematik Bilgisayar programında öğrenciler, zorunlu temel derslerinin yanısıra aldıkları bölüm seçmeli derslerinde ileride uzmanlaşmak isteyebilecekleri Finans, Matematiksel Biyoloji ve Makine Öğrenmesi gibi güncel alanları tanıma fırsatı elde edebilir veya kuramsal matematik, bilgisayar veya yazılım ağırlıklı derslere yönelebilirler.
SOSYOLOJİ BÖLÜMÜ
Sosyoloji, toplum ve insanın etkileşimi ve bu süreçlerinin incelendiği bir bilim dalıdır. Sosyoloji Bölümü halen BA derecesi ile mezun olunan bir Sosyoloji Lisans Programına sahiptir. Sosyoloji Bölümü sosyal bilimler yaklaşımı ve insan bilimlerini birleştiren bir anlayış çerçevesinde lisans eğitimi yapıyor. Dört yıllık programın temel amacı öğrencilere sosyolojinin temel alanlarında çağdaş, bilimsel ve küresel dinamiklerle örtüşen bir eğitim sunmak. Sosyoloji Bölümü "Kent Sosyolojisi", "Hukuk Sosyolojisi", "Sosyal Cinsiyet ve Aile Sosyolojisi" isteyen öğrencilere yandal programı olanağı sağlıyor. Programın diğer amacı sosyolojinin çeşitli alanlarında bilimsel ve özgün araştırmaları yürütmek ve desteklemek. Sosyolojinin belli alanlarında araştırma projeleri yürütülen bölümde, sosyal çatışmalara-sorunlara çözüm bulmayı amaçlayan araştırma projelerine öncelik veriliyor.
Sosyoloji Bölümü'nü bitirenler kamu ve özel sektörü kapsayacak biçimde geniş bir yelpazede iş olanağı buluyor; sendikalar, sanayi ve ticaret şirketleri, muhtalif örgütleri, basın ve medya kuruluşları, araştırma şirketleri, okullar ve yüksek öğrenim kuruluşlarında önemli görevlerde bulunuyor.
PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ
Psikoloji, insan davranışlarının ve zihinsel süreçlerinin incelendiği bir bilim dalıdır. Dört yıllık programın temel amacı öğrencilere psikolojinin temel alanlarında çağdaş ve bilimsel bir eğitim sunmak. Programın diğer amacı psikolojinin çeşitli alanlarında orijinal araştırmaları yürütmek ve desteklemek. Psikoloji bölümü öğrencilere davranışların biyolojik, psikolojik ve sosyal yönlerini kavratmaya yönelik zorunlu psikoloji dersleri ile ileride uzmanlaşacakları alanları belirlemelerine katkıda bulunacak seçmeli dersler de sunuyor. Ayrıca, program, istatistik, araştırma yöntemleri ve bilgisayar kullanımı gibi destekleyici bilgileri içeren uygulamalı dersler de içeriyor.
Psikologlar, gerekli eğitimleri tamamladıktan sonra kliniklerde, okullarda, eğitim sektöründe, iş hayatında, çeşitli özel ve kamu kurum ve kuruluşlarında, özel şirket ve kuruluşların insan kaynakları, personel, eğitim ve halkla ilişkiler birimlerinde, personel seçimi, yerleştirilmesi, değerlendirilmesi, eğitimi, personel ve kamu iletişimi gibi sorumluluklarla çalışıyorlar. Reklam, halkla ilişkiler, satış ve pazarlama, medya, pazar araştırmaları ve benzeri hizmet sektöründeki çeşitli alanlarda görev alıyorlar.
GENETİK BİYOİNFORMATİK BÖLÜMÜ
Genetik bilimi, canlıların oluşumunu programlayan genetik şifrelerin çözülmesi, çözülen şifrelerin tıp, biyoteknoloji, tarım gibi pek çok alanda iyileştirme amaçlı kullanılmasının yanı sıra yeni araştırma alanlarıyla her geçen gün daha da gelişiyor. Genetik alanındaki gelişmeleri takiben, insan genom dizisinin karakterizasyonuyla başlayan süreçte yaşam bilimleri alanında daha önce benzeri görülmemiş oranda bir veri birikimi başladı. Birçok gelişmiş ülkede de, bu dalın lisans ve lisansüstü seviyede eğitimi veriliyor. Bu nedenle de Türkiye’nin öncü eğitim kuruluşlarından Bahçeşehir Üniversitesi, Genetik Bioenformatik Bölümü’nü açtı. Yeni Bölüm’de genetik, işlemsel biyoloji, programlama, algoritmalar gibi zorunlu dersler ve de ileride uzmanlaşacakları alanları belirlemede katkıda bulunacak fonksiyonel ve karşılaştırmalı genomik, bitki genetiği, insan genetiği, veri madenciliği gibi özel alanlarda seçmeli dersler sunulacak.
Program dahilinde dünyanın bir çok ülkesindeki önemli üniversitelerle Genetik Biyoinformatik programlarında işbirliği yapılıyor. Halihazırda, 12’si ABD’de, toplam 21 üniversite ile işbirliği anlaşması bulunuyor. Başarılı öğrenciler Amerikan üniversitelerinde yüksek lisans yapma şansını elde edecek. Yale Üniversitesi ile olan anlaşmanın bu konuda öncü olması bekleniyor.
Mezunlar için diğer bir seçenek akademik kariyer olup, bu doğrultuda lisansüstü eğitimlerini gerek yurt dışı gerekse yurt içi Ünivesitelerde rahatlıkla sürdürebilirler.