Tubitak 1003 programı kapsamında, BAU Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Berke Gür, Doç. Dr. Gülay Bulut ve Dr. Yongki Yoon’un projeleri toplam 2 milyon TL’lik bütçe ile desteklenmeye hak kazandı.
YENİ NESİL SUALTI ROBOTLARI GELİYOR
Yöneticiliğini ve yürütücülüğünü Yrd. Doç. Dr. Berke Gür’ün üstlendiği “Sualtında Manipülasyon için İnsansız Robot Mürekkepbalığı Geliştirilmesi ve Tasarımı” adlı proje TUBİTAK'tan destek aldı. Proje, mevcut insansız sualtı araçlarının sağlayamadığı marifette sualtına müdahale etmeyi mümkün kılacak yeni nesil bir sualtı robotu geliştirmeyi hedefliyor. Biyomimetik tasarım, yenilikçi malzemeler, ileri kontrol yöntemleri ile yapılacak bu robotlar, sualtı haberleşme teknolojilerini bünyesinde barındıracak. Projenin ekibinde Yrd. Doç. Dr. Berke Gür, Prof.Dr. Lutfi Arda ve Dr. Yongki Yoon bulunuyor.
GELECEĞİN FABRİKALARI İÇİN OTONOM TAŞIYICI ARAÇLAR
Yürütücülüğünü Dr. Yongki Yoon’un üstlendiği “Akıllı fabrikalar için otonom taşıyıcılar ve gerekli insan-makine ve makine-makine arayüzlerinin gelistirilmesi” adlı diğer proje de, 4.0 yaklaşımları ile şekillenen geleceğin fabrikalarında kullanılmak üzere otonom taşıyıcı araçlar ve bunların tüm fabrika içi sisteme entegre olarak çalışması için gerekli insan-makine, makine-makine ara yüzleri ve haberleşme platformlarının gerçeklenmesi planlanıyor. Projenin ekibinde Dr. Yongki Yoon, Yrd. Doç. Dr. Berke Gür, Prof. Dr. Nafiz Arıca bulunuyor.
KANSER TEDAVİSİ KİŞİYE ÖZGÜ OLACAK
Yürütücülüğünü Doç.Dr. Gülay Bulut’un yapacağı“Faj Sunum Yöntemi ile Onkogenik K-ras Proteinini Hedefleyen İlaç Öncüllerinin Geliştirilmesi” başlıklı projede ise kanser hastalığında en sık mutasyona uğrayan proteinlerden olan Kras proteinine karşı ilaç geliştirilmesi hedefleniyor. Bu ilaç öncüllerinin Kras’ın mutant olduğu diğer kanser türlerinin tedavisinde de etkili olması ve çalışmadan elde edilecek bilimsel verilerin gelecekte kanser hastalarında kişiye özgü tedavi uygulamalarına destek sağlaması amaçlıyor.