Everest’e tırmanan ilk Türk Nasuh Mahruki, Bahçeşehir Üniversitesi Executive MBA Programı’nın konuğu oldu. Kariyerlerini işdünyasında seçen sektör yöneticileri ile bir araya gelen Mahruki deneyimlerini paylaşarak, bu farklı bir disiplinden çıkardığı dersleri anlattı.
Dünyanın en yüksek dağı, Everest’e tırmanan ilk Türk dağcı olan ve AKUT’un kurucusu Nasuh Mahruki Bahçeşehir Üniversitesi Executive MBA Programı’nın konuğu oldu. Mahruki bir süre önce yayımladığı yeni kitabı “Kendi Everest’inize Tırmanın” adlı kitaptan yaptığı alıntılarla, kendi serüvenini anlattı. Seminere katılan profesyöneller, Mahruki’nin kendi için çizdiği kariyer rotasını dinledikten sonra sorular yöneltti.
Mahruki, iş dünyasının farklı sektörlerinden gelen yöneticilere yaptığı sunumda, “Benin seçtiğim kariyer, farklı bir disiplin olabilir. Ancak burada başarılı olmak için hayatın içindeki aynı kuraların geçerli olacağını anlatacağım” dedi. “Başarı ve mutluluğun bir arada olduğunda anlamlı bir hayattan bahsedilebilineceğini söyleyen Mahruki, katılımcılar için “başarı ve mutluluğun bir zihin haritasını” çizdi. “64 Adımda Başarı ve Mutluluk” adlı hazırladığı haritanın içeriğinden bahseden Mahruki, katılımcılara kendi hayatlarının kontrolünü almaları gerektiğini, potansiyellerine ulaştıkları taktirde yapacakları her türlü işte başarıyı yakalabileceklerini söyledi.
Bir değer üretildiğinde bunun paylaşılmasının gerekli olduğunu anlatan Mahruki, “Ben dağcılık yaparken önümde yol gösterecek kimse yoktu, ancak benden sonrakilerin sıfırdan başlamasına gerek yok” diyerek, paylaşılan hayat hikayelerinden alınabilecek derslere dikkat çekti.
Verdiği “meşe palamutu” örneğiyle, insanın içindeki cevherin çıkabileceğini ancak bunun sağlanması için de uygun koşulların sağlanması gerektiğini söyledi. “Kendinizi keşfedin” diyen Mahruki, “Hepimizde hayatın verdiği bir hediye var. Bunu bulup ortaya çıkarmalıyız” diye konuştu.
Girişimci bir ruha sahip olmanın önemine dikkat çeken Mahruki, bu kavramın yanlış anlaşılmaması gerektiğini söyledi ve Everest’in zirvesi K2’ye tırmanırken 57 dağcının hayatını kaybettiğini, bunun da bu doruğa tırmanan her 8 dağcıdan birinin hayatını kaybettiği anlamına geldiğini belirtti. Ancak riskin doğru hesaplandığında göze alınabilecek birşey olduğunu anlatan Mahruki, “Standartların dışında bir hazırlık yaparsanız, toplam riski alabilirsiniz. Risk gerçekleştiği taktirde, elinizden gelenin en iyisini hatta daha fazlasını yapmalısınız. Unutmayın “kriz” kelimesinin Çince’de iki anlamı vardır. Birisi “tehlike” diğeri ise ‘fırsat’” diye konuştu. Riskleri yönetmek için, geçmişten de ders almanın önemine vurgu yapan Mahruki ayrıca “Yanlış bir haritayla doğru hedefe ulaşmanın mümkün değildir” dedi.
Kişisel motivasyonun önemine de dikkat çeken Mahruki, “Dağa çıkmak için insanın kendi kendini motive etmesi gereklidir. Diğer spor dallarında olduğu gibi tribünlerden tezarhuat yapılmaz. Kişinin kendisine hedefler koyarak bu hedefelere ulaşmak için kendi kendisini motive etmesi gereklidir. Ancak bu şekilde hedefe varılabilir” diye konuştu. Deneyimli dağcı ayrıca sonuca varmak kadar sonuca ulaşmaya çalışmanın da önemine vurgu yaptı.
Ankara Bilkent Üniversitesi’nde işletme okuduğunu söyleyen Mahruki ayrıca matematik profesörü sayesinde hayatının nasıl değiştiğini anlattı.
Yaptığı sunumun ardından Executive MBA sınıfının sorularını yanıtlayan Mahruki, son olarak yazdığı kitabı imzaladı ve grupla bir fotoğraf verdi.