Dünya denizciliği açısından önemi her geçen gün artan Montrö Türk Boğazlar Sözleşmesi, 80’inci yılında Bahçeşehir Üniversitesi’nde (BAU) düzenlenen uluslararası bir sempozyumda konuşuldu.
BAU Türk Boğazları Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Kaptan Saim Oğuzülgen’in öncülüğünde gerçekleşen sempozyumda, 20 Temmuz 1936’da imzalanan Montrö Türk Boğazlar Sözleşmesi’nin Türkiye’ye kazandırdıkları ve günümüz uluslararası dış politikada ne kadar belirleyici olduğu anlatıldı.
Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İlişkiler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Burak Özügergin, “Montrö’ye giden yolu Atatürk çizdi. Atatürk, ‘Tarihte birçok kez tartışma ve tutku nedeni olan boğazlar, artık Türk egemenliği altında, yalnız ticaret ve dostluk ilişkilerinin ulaşım yolu haline gelmiştir. Montrö Sözleşmesi, ülkemizin yanı sıra Karadeniz’e kıyıdaş ve üçüncü ülkelerin tümü için makul ve uygulanabilir bir çıkar dengesi oluşturdu” diye konuştu.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Tümamiral Cihat Yaycı ise, “Montrö, Karadeniz’i büyük gerginlik ve krizlerden uzak tutmaktadır. Farklı kutuplardaki ülkeleri buluşturur. Hiçbir değişikliğe uğramadan günümüze kadar gelmiştir” dedi.
Stratejist ve deniz politikaları uzmanı emekli Tümamiral Cem Gürdeniz de “Montrö Sözleşmesi sadece Türk boğazlarından ticaret ve savaş gemilerinin geçişini düzenlememiştir. Aynı zamanda Karadeniz gibi yarı kapalı bir denizde başlı başına bir güvenlik rejiminin de temelini oluşturmaktadır” diye konuştu.
Bizim için de önemli’
Rusya Amiral Makarov Devlet Denizcilik Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alexander Skaridov da, “Karadeniz’in barış denizi olmasını sağlayan Montrö bizim için de çok önemli. Rusya halkı da Montrö’nün bilincinde. Bu kazanımların korunması Karadeniz’e kıyısı olan ülkeleri mutlu ediyor” dedi.