Türkiye Obezite Araştırma Derneği ve Türk Diabet ve Obezite Vakfı tarafından bu yıl gerçekleştirilen olan VII. Ulusal Obezite Kongresi'nin başkanlığını Bahçeşehir Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu yaptı
8-10 Aralık 2016 tarihleri arasında gerçekleşen Kongre Steigenberger Hotel Maslak– İstanbul’da yapıldı
7. Ulusal Obezite Kongresi Başkanı Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu davet metninde şunları söyledi:
"Dünya Sağlık Örgütü, sağlığı, “Bedensel ve ruhsal olarak tam iyi olma hali” olarak tanımlamaktadır. Dolayısıyla sağlık; sadece bireyin vücudunda hastalık ve sakatlığın olmayışını değil, kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasını ifade etmektedir.
7.Ulusal Obezite Kongresi katılımcıları olarak, önce bireyleri dolayısıyla toplumu bilimsel veriler ışığında bilgilendirerek “sağlık ve iyilik hali” nin gelişimine katkı sağlamayı tüm halkımıza karşı temel sorumluluk olarak görüyoruz.
Tüm dünyada ve ülkemizde beslenme, sağlıksız yönde değişmektedir ve yüksek enerji yoğunluklu beslenme modeli günlük yaşantımıza girmiştir. Son yıllarda küresel bir sorun haline gelen OBEZİTE, beraberinde getirdiği tip II diyabet, dislipidemi, hipertansiyon gibi önemli sağlık problemleriyle artık hastalık olarak tanımlanmaktadır. Obezitenin kökeninde beslenmeye, çevresel faktörlerle yaşam biçimine ve genetik yatkınlığa dikkat çekilmektedir. Tip II diyabetlilerin %80-85'i obezdir ve diyabet, Birleşmiş Milletlerin acil tedbir kararları aldığı, dünyadaki tüm toplumlarda ve ülkemizde en yaygın hastalıklardan birisidir. Yine ateroskleroza yol açan risk faktörlerinin dislipidemi ve obezite olduğu bilinmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü 2015 yılı verilerine göre dünya nüfusunun 700 milyonu obez, 1.6 milyarı kilolu olup günümüzde 2.3 milyar insan obezite sorunu ile yaşamaktadır. Çocukluk çağındaki obezitenin, erişkinlikteki obezlerin %30'unu temsil ettiğinden hareketle, ailelerin eğitiminde ve okullarda; obezitenin süreklilik arz eden bir sağlık sorunu olduğu bilinmeli ve önemle ele alınmalıdır.
Obezitenin kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, bazı kanser türleri ve kas iskelet sistemi hastalıklarının oluşumuna da zemin hazırladığı dikkate alındığında, obezitenin önlenmesi ve tedavisinde, hekim, diyetisyen, klinik psikolog, fizyoterapist gibi sağlık meslek mensubları ve spor bilimcilerin katılımı ile multidisipliner bir çalışma anlayışıyla sonuç alınabileceği unutulmamalıdır.
Toplumun; obezite, yeterli ve dengeli beslenme ve fiziksel aktivite konularında bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi, okullarda obezite ile mücadele yeterli ve dengeli beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlığının kazandırılması, obezitenin önlenmesinde üretilecek ürünler açısından gıda sanayi ile işbirliğinin sağlanmasının yanı sıra obezitenin farmakolojik ve cerrahi yöntemlerle çözümünde yeni bilgilerin sunulacağı 4 gün sürecek olan 7.Ulusal Obezite Kongresi'ni kamuoyuna saygı ile arz ederiz."
Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu
7.Ulusal Obezite Kongresi Kongre Başkanı