Amerikan-Türk Konseyi’nin (ATC) bu yıl 29. kez düzenlenen konferansında, Bahçeşehir-Uğur Eğitim Kurumları Kurucu Başkanı Enver Yücel, eğitim alanında yaptığı önemli katkılardan ötürü konseyin en anlamlı ödülü olarak nitelendirilen eğitim ödülüne layık görüldü.
Her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve Türk-Amerikan ilişkilerinin geliştirilmesini amaçlayan bu etkinlik, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın konuşması ile başladı.
ENVER YÜCEL'E VERİLEN ÖDÜL HERKESİ MUTLU ETTİ
Söz konusu ödülün, 2004 senesinden beri ilk kez, eğitim alanında yapılan çalışmalardan ötürü kendisine verilmesi konusunda Yücel, “Öncelikle böyle bir ödüle layık görülmem sadece beni değil eğitimle ilgili herkesi mutlu etmiştir” dedi.
Türkiye'de sadece ekonomik anlamda değişimler yaşanmadığının altını çizen Enver Yücel, eğitimde de önemli reformlar yapıldığını sözlerine ekledi. Yücel, “Cumhuriyet tarihinden beri ilk kez, son 7 yıldır bütçeden en büyük pay Milli Eğitim Bakanlığı'na ayrılmıştır. Günümüzün en önemli kavramlarının başında sürdürülebilirlik gelmektedir. İlişkilerin sürdürülebilirliği ve sağlam bir zeminde devamı için, öncelikle temelinin sağlam olması gerekir” diyerek, bu temelin de eğitimle oluşturulacağını ifade etti.
"HALİDE EDİP'LERİ, BÜLENT ECEVİTLERİ YETİŞTİREN EĞİTİM KURUMLARI HALEN VAR"
Amerikan-Türk Konseyinin yıllık konferansının ana temasını oluşturan Türk-Amerikan ilişkilerinin geliştirilmesi temelinde de eğitim olduğunu ifade eden Enver Yücel, Amerika'nın Osmanlı İmparatorluğu ile ilişkilerinin Amerikan misyonerlerinin 1830’lu yıllarda eğitim kurumları açmasıyla başladığını vurguladı. “Tarihe bakıldığında 1914 yılına kadar Amerikan misyonerlerinin Osmanlı genelinde 400’ü aşkın eğitim kurumu kurduklarına dikkat çeken Yücel, “1923’de sayıları büyük oranda azalmış olsalar da, önemli eğitim kurumları varlıklarını halen devam ettirmektedir. Bu kurumlar, Türkiye'nin Halide Edip gibi yazarlarını, Sayın Bülent Ecevit gibi Başbakanlarını ve çok sayıda sanatçı, gazeteci ve iş adamlarımızı yetiştirmişlerdir” dedi.
DEĞİŞİM ARTIK İKİ YÖNLÜ
Eğitimde en başta gelen işbirliklerinden birisinin oğrenci değişim programları olduğunu vurgulayan Yücel; “Önceki senelerde büyük çoğunlukla Türkiye'den Amerika'ya tek yönlü olarak ilerleyen bu ilişki, bugün artık iki yönlü ve çok şeritli bir otobana dönüşmüştür” dedi. Özellikle son yıllarda ABD’den ülkemize kısa dönemli de olsa çok sayıda öğrenci gelmeye başladığına ve bu değişimin öğrencilerle sınırlı kalmayıp çok sayıda öğretim üyelerinin de Türkiye’deki üniversitelere geldiğine dikkat çekti.
'TÜRK AMERİKAN İLİŞKİLERİNİ ÇOK ÖNEMSİYORUM
Yücel sözlerine şöyle devam etti; “Türk-Amerikan ilişkilerinin gelişimini herkes gibi ben de çok önemsiyorum. Bu ilişkilerin kalıcı ve sürekli olmasını istiyorum. Washington D.C’de açtığımız Harriet Fullbright College ve Bahçeşehir Üniversitesi’nde son beş yıldır başarılı çalışmalar yürüten Amerikan Araştırmaları Merkezi'nin, Türk-Amerikan eğitim ilişkilerinin sürdürülebilir olması açısından önemli kurumlar olduğunu düşünüyorum. Yine ABD'nin önemli üniversitelerinden New York Üniversitesi’nin (NYU) Eğitim Fakültesi’nin yonetiminde olmam, NYU ve benzeri kalitede üniversitelerin İstanbul ofislerini açmaları, sürekli ve kalıcı ilişkilerin kurulması açısından çok önemlidir.” dedi.
Enver Yücel sözlerini şöyle tamamladı: “Eğitim alanındaki yenilikçi işbirliği çabalarının başkaları tarafından da ilgiyle izleniyor ve destekleniyor olması beni daha da yüreklendiriyor. Bu akşam burada Milli Eğitim Bakanlığımızın çok değerli yöneticileri ve Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği'nin (TÖDER) çok değerli yönetim kurulu üyeleri ve eğitime gönül veren yöneticileri de bulunmakta. Bu ödülü, eğitim temelinde kurulan ilişkilerin ne kadar önemli olduğuna inanan, tüm eğitim sevdalıları adına kabul ediyor ve teşekkur ediyorum”.