Üniversitemiz 8. Mezuniyet Töreni 4 Temmuz 2010 Pazar günü İnönü Stadyumu’nda gerçekleştirildi. Mezunlarımız kısa zaman içerisinde http://mezuniyet.bahcesehir.
Mezuniyet Törenimiz ile ilgili olarak daha ayrıntılı bilgilere ise aşağıdaki metinden ulaşabilirsiniz.
Bahçeşehir Üniversitesi Bir Grup Öğrencisini Daha Dünyayı Değiştirmek Üzere Uğurladı!
Bahçeşehir Üniversitesi, on ikinci yılını kutladığı 2009–2010 Akademik Yılını geride bırakırken yeni mezunlarını vermenin heyecanını yaşıyor. Bahçeşehir Üniversitesi 2009-2010 mezunları, 04 Temmuz 2010 Pazar günü gerçekleştirilen mezuniyet töreniyle, hayatlarının en önemli yolculuğuna çıktı. Tüm Bahçeşehir Üniversitesi akademik kadrosunun, Rektör Prof. Dr. Yılmaz Esmer’in ve Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel’in hazır bulunduğu törenin onur konuğu ise Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu idi.
BJK İnönü Stadyumu’nda gerçekleştirilecek olan mezuniyet töreninde açılış konuşmasını yapan,
Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Esmer konuşmasına Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Esmer de, bir üniversite hayatında çok kısa sayılabilecek süre içinde iyi bir noktaya geldiklerini ve bu noktanın eğitim tarihinde kırılması güç bir rekor olduğunu dile getirerek başladı. Rektör Esmer, üniversitenin geldiği noktayı ve uluslararası hedeflerini de şu sözlerle dile getirdi:
“Bugün, 6 fakültemiz, iki enstitümüz ve meslek yüksekokulumuzda toplam 10,251 öğrencimiz var. Bu yıl, 1600 mezun veriyoruz. İstanbul'un kalbine, eşsiz Boğaz'ımızm tam kıyısına yerleştik. Amerika Birleşik Devletleri'nin başkentinde, Washington DC’de okulumuzu açtık. Berlin'de açmak üzereyiz. Hedefimiz dünyanın önemli başkentlerine Bahçeşehir bayrağını dikmek ve bu hedefe ulaşacağız.
Son 3-4 gün içinde, evet evet sadece şu son 3-4 gün içinde, Oxford Üniversitesi'nden Northeastern Üniversitesi'nden Syracuse Üniversitesi'nden New York Üniversitesi'nden Bulgaristan Bilimler Akademisi'nden en üst düzeyde yöneticileri, bilim insanlanm ağırladık; yeni ortak programlar geliştirdik. Nobel ödülü sahibi kimyacı Ahmet Zewail konuğumuz oldu.
Size birkaç üniversite adı daha sayayım: Yale, Michigan State, Stanford, Zurih, Princeton, U.C. Irvine, Berkeley, U.C. Santa Cruz, MIT, Wisconsin, Oxford, McGill, Cambridge, Toronto, New York Üniversitesi, Virginia Tech, Sorbonne, Amsterdam, Colombia, Texas A&M, Georgetown, Londra, Duke… Ve bunlar gibi, dünyanın en önde gelen yükseköğretim kurumlan... Bunlann bir ortak özelliği de ne biliyor musunuz? Bu kurumlardan diploma almış birçok bilim insanı şu anda Bahçeşehir Üniversitemizin öğretim kadrosunda.
İşte sevgili mezunlanmız, 12 yıl içinde Bahçeşehir Üniversitemiz bu noktaya geldi. Sizler bu özellikleri taşıyan bir üniversitenin mezunlan oldunuz.”
Prof. Esmer’den sonra kürsüye gelen Bahçeşehir Üniversitesi'nin kurucusu ve Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, 12 yılı geride bıraktıklarını, ancak geldikleri noktada genç bir delikanlının heyecanını yaşadıklarını söyledi.
Ulaştıkları noktanın takdire değer olduğunu ifade eden Yücel, 2023 yılında dünyanın ilk 500 üniversitesi içinde olacaklarını söylediklerini, heyecanlarından hiç bir şey kaybetmeden yollarına devam ettiklerini kaydetti. Ülkelerin içinde bulunduğu sorunların çözümünde ilk akla gelenin eğitim olduğunu belirten Yücel, 'Eğitim sorunu halletmeyen hiç bir toplum, muasır medeniyet düzeyini karşılayamamıştır. Ülkemizin kalkınması, muasır medeniyet düzeyine ulaşması, refahın, mutluluğun, barışın, kardeşliğin yolu ülkemizin herhangi bir coğrafi bölgesinden geçmemektedir. Bunun yegane yolu, kaliteli eğitimdir ve ülke olarak hep birlikte bunu da çözeceğimize inanıyorum' diye konuştu.
Yücel, konuşmasını Bahçeşehir Üniversitesi’nin 8. Mezunlarına şu tavsiyeleri vererek bitirdi:
“Kalbiniz ve sezgileriniz ne yapmak istediğinizi bilir. Bunun dışındaki herşey ikinci plandadır.
Başkalarının gürültüsü kendi kalbinizin sesini duymanızı engelliyorsa, izin vermeyin. Kalbinizin sesi sizi hangi yola yönlendiriyorsa o yoldan gitme cesaretine sahip olun. Başkalarının hayatını yaşayarak zamanınızı harcamayın.Kendinize yatırım yapın, onun için çok çalışın. Rüzgar her taraftan esebilir. Doğu'dan Batı'dan Güney'den Kuzey'den esebilir. Gemi'nin yönünü tayin edecek kaptandır. Rüzgarın esiri olmayın. Başarısızlığa hazır olun, ama yenilgiyi kabullenmeyin; yenilgiye alışmayın. Yumuşak konuşun, agresif dinleyin. Konuştuğunuzu duyun, duyduğunuzu özümseyin. Konuşurken sözcükleri özenle seçin. Sözcükler para gibidir, dikkatli harcanması gerekir.Ön yargılarınız değil, inanç ve ilkeleriniz olsun. İşinizde taraf değil, takım olun. Hem ormanı hem de ağaçları görenlerden olun. Hayallerinizi büyük kurun, hayalleriniz kanınızı kaynatsm. Zirveleri hayal edin.”
Yücel’den sonra kürsüye gelen törenin onur konuğu Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu sözlerine Bahçeşehir Üniversitesi’nin mezuniyet töreninde bulunmaktan duyduğu mutluğu belirterek başladı ve “İnanıyorum ki her biriniz alanlarınızda çok iyi yerlere gelecek, ülkemizin gelişmesi ve kalkınmasına kendi katkılarınızı yapacaksınız. Bundan sonra sizlerden ileriye doğru kararlı, sürekli ve saygın adımları, kendiniz, çevreniz, Ülkemiz ve insanlık için atmanızı; bilgi toplumları ile yanşabilen ve onların önüne geçebilen daha ileri ve gelişmiş Türkiye'yi yaratmanızı bekliyoruz.” sözleriyle mezun olacak 1600 öğrenciyi tebrik etti.
Bakan Çubukçu sözlerine “1980'li yıllardan itibaren çok hızlı küresel değişim sürecine giren dünyamızda öne çıkan iki unsurdan birisi insan, diğeri bilgidir. İçinde bulunduğumuz yüzyılda ekonominin en önemli girdileri de bilgi ve insan kapasitesidir. Dolayısıyla teknoloji ve bilim üreten, teknolojiyi geliştiren ve kullanan insan gücünü yetiştirme görevini üstlenen üniversitelerin bu görevlerini en etkin şekilde yerine getirmeleri gerekmektedir. Rekabet ve küreselleşme ortamında, üniversitelerde üretilen bilginin kalitesi ve katkısı gittikçe önemli bir rol oynamaktadır.”şeklinde devam etti.
Türkiye'de yüksek öğrenimin, nicelik ve nitelik açısından büyük ilerleme kaydettiğini anlatan Çubukçu, eğitimin tüm basamaklarında olduğu gibi yüksek öğretimde de kalite, dışa açılma, hayat boyu öğrenmenin teşviki, esnek öğrenme, ülkeler arası işbirliği ve deneyim alışverişi gibi bir çok alanda arayışların hızlandığını kaydetti.
Bahçeşehir Üniversitesi'nin de bu arayış doğrultusunda yaptığı çalışmalarla hem öğrencilerini bir dünya vatandaşı olarak hayata hazırlama hem de bir dünya üniversitesi olma yolunda hızla ilerlediğini ifade eden Çubukçu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizde üniversite eğitimi için sürekli bir talep artışı olmaktadır. Bu talep artışını hükümet olarak tüm illerimize birer üniversite kurarak, mevcut üniversitelerimizin kapasitelerini arttırarak karşılamaya çalıştık. Hükümetlerimiz döneminde vakıf üniversitelerinin kalkınmasına ve gelişmesine en büyük desteği verdik. Vakıf üniversitelerimizi, mevcut yüksek öğretim sistemimizin alternatifi değil, bir parçası olarak görüyoruz. Böyle de görülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Üniversiteler arasında rekabet, eğitimde kalite, ülkemizin yüksek öğrenim alanında okullaşma hedefi, gençlerimizin yüksek öğrenim taleplerinin karşılanması gibi sayısız faktör göz önüne alındığında, vakıf üniversitelerinin kurulmasının, desteklenmesinin ve geliştirilmesinin de önemi ortadadır. 2002 yılında 53'ü devlet 23'ü vakıf üniversitesi olmak üzere, ülkemizdeki üniversite sayısı 76 iken, bugün itibariyle 95'i devlet, 51'i vakıf olmak üzere 146 üniversite hizmet vermektedir. Halen 7 devlet üniversitesi ve bir vakıf üniversitesinin kurulmasıyla ilgili kanun tasarısının TBMM'nin gündeminde olduğunu, bu hafta içinde ele alınacağını belirtmek isterim.”
Törende daha sonra Çubukçu, Yücel ve Esmer tarafından 2009-2010 öğretim yılının birincisi Hukuk Fakültesi öğrencisi Ece Başaran'a 'Altın Beyin' ödülü, ikinci Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencisi Doğan Haktan Erdoğdu ile üçüncü Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Melek Merve Toktamış'a başarı plaketi verildi.