Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Beyin Cerrahı Prof. Dr. Türker Kılıç, girdiği beyin ameliyatında tıp fakültesinde okumayı düşünen lise öğrencileriyle canlı bağlantı gerçekleştirerek bir ilke imza attı
Başarılı Beyin Cerrahı Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türker Kılıç, tıp fakültesi tercih etmeyi düşünen lise öğrencileriyle ameliyat esnasında canlı bağlantı yaparak soruları cevapladı. Kılıç, ameliyatın ardından öğrencilere mesleki bir seminer verdi. Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin bilim insanları yetiştirmeyi amaçladığını belirten Kılıç, “Esas amacımız klinikte karşılaştıkları sorunlara laboratuvarda çözüm arayabilen, hipotez geliştirip bunun yanıtını bilimsel ortamda araştırmayı bilen öğrenciler yetiştirmek” dedi.
“ÖĞRENCİLERİN GÖRDÜĞÜ İLK AMELİYAT”
Cerrahi alanı tercih eden öğrencilerin hasta ve ameliyathane ortamıyla erkenden karşılaşmalarını sağladıklarını ifade eden Kılıç, açıklamalarına şöyle devam etti: “Zaten profesyonel anlamda kendi meslektaşlarımızla bu gibi ameliyatlardan canlı yayınlar yapıyoruz ama bu muhtemelen öğrencilerin gördüğü ilk ameliyat yayını oldu. Böylelikle öğrencilerimizin ameliyathane ortamında bulunmalarının ne tür bir his verdiğini ya da o ameliyatı yapıyor olmanın ne gibi zorluklar ya da güzellikler taşıdığını hissetmelerini sağlamaya çalışıyoruz.”
Bahçeşehir Üniversitesi’nde tıp fakültesi öğrencilerinin nasıl seçildiğine de değinen Kılıç, “Lise öğrencilerimiz arasından bilim insanı seçme programıyla öğrenci alıyoruz. Dolayısıyla öğrencilerimiz bu sayede ne ölçüde tıbba ya da cerrahiye yakın olduklarını anlıyorlar ve onların doğru karar vermelerine yardımcı oluyoruz” açıklamalarında bulundu.
Ameliyata giren öğrencilerden Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi 12. sınıf öğrencisi Uğur Deniz Balcı ise “Konferans salonundan iki tane ameliyat izledik. Biri, beyinciğin içerisinde bulunan 1 cm. çapındaki tümörle ilgili olan, ikincisi ise yaklaşık iki gün önce mikro cerrahi yöntemiyle yapılan bir ameliyattı. Ameliyat görüntülerinden sonra bir söyleşi gerçekleştirildi. Onu dinledik, sorular sorduk ve cevaplarını aldık. Ayrıca Hocamız son 3 yıl içerisinde olan beyin cerrahisindeki gelişmeler, genel olarak beyin yapısıyla ilgili olan gelişmeler hakkında bilgi verdi. Bunların içinde benim en çok ilgimi çeken konektomla ilgili olan bilgilerdi. Çünkü ben konektom ve beyinciğin ilişkisiyle ilgili bir insanım. Bu konuda daha önce de Türker hocadan bir konferans dinlemiştim. İlgimi çeken bir konu o yüzden benim için verimli bir gündü” diye konuştu.
Anne ve babasının doktor olmasından dolayı ameliyat izlemeye alışkın olduğunu söyleyen Balcı, “Annem ve babam doktor olduğu için zaten ameliyat izlemeye alışkın bir insanım. Onların sayesinde tıp hakkında çok fazla bilgi sahibiyim. Ameliyatları izlemek heyecan vericiydi. Türker hocamızın göstermiş olduğu gibi çok küçük çapta, 1 cm. çapında yapılan çok zor ameliyatlar. Bunları gerçekleştirmek gerçekten zor. Çok fazla insanın yapabileceği bir şey değil. Ben de bu ameliyatları yapabilmek için kendime hedef koydum. Çünkü Türker Hocayı kendime idol olarak görüyorum ve BAU Tıp’a yerleşmeyi bu yüzden çok istiyorum. Onun gibi iyi bir doktor olabilmek için” dedi.