Bahçeşehir Üniversitesi araştırma merkezlerine bir yenisini daha ekledi. Bahçeşehir Üniversitesi Japon Kültürü Araştırma Merkezi açıldı.
Bahçeşehir Üniversitesi bünyesinde kurulan Japon Kültürü Araştırma Merkezi'nin açılış töreni 14 Haziran 2010 Pazartesi saat 09:30 ve 16:30 arası Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Yerleşkesinde gün boyu süren etkinlikler ile gerçekleştirildi. Etkinlikler 2010 Türkiye’de Japonya Yılı etkinlikleri kapsamında gerçekleştiriliyor. Merkez, Türkiye’de üniversiteler bazında Japon Kültürü araştırmaları adına atılmış en önemli adımlardan birisi olarak gösteriliyor.
Açılışa Japonya İstanbul Başkonsolosu Katsuyoshi Hayashi’nin yanısıra Bahçeşehir Üniversitesi’nin Japonya’daki partner üniversitesi olan Mukogawa Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ryo Okawara, Rektörü Naosuke Itoigawa ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Shigeyuki Okazaki katıldı.
Program üniversite bünyesinde kurulan merkezin Japonya'dan getirilen kültürel ve sanatsal ürünlerinin sergileneceği daimi sergi salonunun açılışı ile başladı. Açılışta söz alan Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti başkanı Enver Yücel “2010 Türkiye’de Japonya Yılı olması dolayısıyla Japon dostlarımızla birlikte böyle bir merkezi açmaktan mutluluk duyuyorum. Çalışmalarımız devam edecek. Mukogawa Üniversitesi ile sürdürdüğümüz öğrenci değişimleri de bu yaz devam edecek. Daha farklı yatırımlarımız için de bu merkez ilk adımımızdır.” şeklinde konuştu. Mukogawa Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ryo Okawara da “ İstanbul’un kalibnde böyle bir merkezin açılması beni çok mutlu ediyor. Enver Yücel’e çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Merkezin bünyesinde klasik Japon kültürünü yansıtan bir oda da bulunuyor. Bu oda Japonya'dan getirilen kültürel ve sanatsal ürünlerinin sergileneceği bir daimi sergi salonu. Bu salonun ve merkezin açılışının ardından Mukogawa Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Shigeyuki Okazaki açılış için düzenlenen etkinlikler kapsamında, Japon mimarisinde "mekan" kurgusu üzerine bir sunum yaptı. Konferans salonundaki açılış konuşmalarının ve tematik sunumun ardından program üniversite hol ve fuaye alanındaki sergi açılışları ile devam etti. (Shigeyuki Okazaki Türkiye Eskizleri ve ICSA in Japan 2009 Öğrenci Çalışmaları sergisi)
Gün boyu devam eden etkinlik süresince iki ayrı alana yerleştirilen projeksiyonlarla Japonya ile ilgili fotoğraf gösterimi yapıldı. Türkiye'deki Japon dernekleri de fuaye alanı içerisinde Çay Seremonisi gösterimi, ikebana, origami vb. Japon kültürel değerlerinden örnekler sundu. Bu kapsamda Japonya'nın teknolojik gelişmesini örneklemek amacıyla da Japon firmalarından Sony ve Panasonic firmaları da ana fuaye alanında kurdukları standlar ile etkinliğe katkı sağladılar.