ÖĞRENCİLERİMİZİN DİKKATİNE!
Bilindiği gibi 2009-2010 akademik yılı güz yarıyılı ders kayıtları akademik takvimimizde belirtilen (16-18 Eylül-2009) tarihlerde yapılmış ve ders kayıt programı kullanıma kapatılarak 28 Eylül 2009 tarihinden itibaren derslere başlanmıştır. Yine akademik takvimimizde ders alma-bırakma ve mazeret kayıtları ile danışman onaylarının 05-09/Ekim 2009 tarihleri arasında yapılacağı da duyurulmuştu. Öğrencilerimizin bu süreçte herhangi bir hataya düşmemeleri için ders alma-bırakma ve dersten çekilme kuralları ile ilgili açıklamalar aşağıya çıkarılmıştır. Aşağıda belirtilen kuralları incelemeden işlem yapmamanız ve tereddüt edilen konularda danışmanlarınızdan yardım almanız yararlı olacaktır. Dersten çekilme süresi akademik takvimde belirtilmiştir. Bu tarihten sonra yapılacak başvurular kesinlikle Kabul edilmeyecektir.
Konuya ilişkin yönetmelik maddesi aşağıda özetlenmiştir.
Öğrenciler her dönem, Akademik Takvimde ilan edilen kayıt döneminde kayıtlarını kendileri yenilemekle yükümlüdür. Kayıt yenileme aşağıdaki işlemlerden oluşur:
Öğrenim ücretinin ödenmesi
Ders kaydının yapılması
Danışman onayının alınması
Bu işlemlerden birini eksik yapan öğrenci kayıtsız kalır. Kayıt döneminde kayıt sürecini tamamlamayan öğrenciler, gerekçelerini belirterek ve belgeleyerek ilgili birimin Yönetim Kuruluna en geç Ders Ekleme- Bırakma süresi bitimine kadar başvurur. Mazereti ilgili birimin Yönetim Kurulunca uygun görülen öğrencilerin kaydı ilgili dönem için yenilenebilir. Mazereti uygun görülmeyen öğrenci kayıtsız duruma düşer, öğrencilik statüsünü kaybeder.
Kayıt sürecini tamamlamadığı için öğrencilik statüsünü kaybeden öğrenciler, bir defaya mahsus olmak üzere ve ilgili birimin Yönetim Kurulu kararı ile ertesi dönem için (kayıt yaptırmadığı döneme ait öğrenim ücretini gecikme faizi ile ödeyerek) kayıt yaptırabilir.
Ders ekleme, öğrencilerin yarıyıl başında aldıkları derslere ek olarak, akademik takvimde belirlenen süre içerisinde, yeni dersler almasıdır. Ders ekleme işleminde ders yükü göz önünde bulundurulur. Benzer şekilde öğrenciler, ders yükünün ağır gelmesi veya ders programının çakışması durumunda, dersleri verildikleri ilk yarıyılda almak kaydıyla, ilan edilen süre içinde ders/derslerini bırakabilirler. Ders ekleme-bırakma işlemleri sonrasında danışman onayı alınması zorunludur.
Daha önce geçer not alınan dersler: Daha önce geçer not alınan dersler not yükseltmek amacı ile tekrar alınabilir. Ancak, önceki dersin yerine saydırılmak üzere alınan dersin, daha önce alınmış olan dersten sonraki en geç üç dönem içinde alınmış olması gereklidir. Daha önce geçer not elde edildiği halde not ortalamasını yükseltmek amacı ile bir ders tekrar alındığında üç dönem kuralı aşılmadığı takdirde dersten çekilinebilir. Bu durumda öğrencinin dersten aldığı önceki not genel not ortalaması hesaplarına katılır. Ayrıca çekinilen dersin tekrarlanması gerekir
DERSTEN ÇEKİLME KURALLARI
Birinci sınıf programında yer alan dersler : Bir öğrenci, lisans programının ilk iki dönemindeki derslerden (daha önce geçer not aldığı ve zorunlu olmadığı halde not ortalamasını yükseltmek amacıyla tekrarladığı dersler hariç) çekilemez.
Tekrarlamak zorunda olunan dersler : Bir öğrenci tekrarlamak zorunda olduğu (daha önce F, U, NA veya W notu aldığı) dersler ile not ortalamasına katılmayan (kredisiz ya da NI statüsüne alınan) derslerden çekilemez. Bu kural zorunlu ya da seçimlik bütün dersler için geçerlidir. Öğrenci daha önce başarısız olduğu ders yerine (replacement) başka bir ders alıyor ise, bu dersten de çekilemez.
Ders yükü : Suspension/ Suspension Warning statüsünde olan öğrenciler hariç, bir öğrenciye ders yükü normal ders yükünün 2/3’ünden aşağıda olacak ölçüde dersten çekilme izni verilemez. Ders yükünden, öğrencinin dönem sayısı itibarı ile katalogta görünen “kredili” ders sayısı anlaşılmalıdır. “Irregular” öğrenciler için de bu kural geçerlidir. Bu anlamda, katalogtaki ders yükü 5 ise 3 dersin, ders yükü 6 ise 4 dersin, ders yükü 7 ise 5 dersin altına inilemez.
Maksimum kaç ders? : Bir öğrenci bir dönemde en çok bir ders olmak üzere bütün lisans öğrenimi boyunca en çok 6 dersten çekilebilir.
Çiftanadal/yandal programını izleyen öğrenciler : Çiftanadal/yandal programını izleyen öğrenciler; anadal ve çiftanadal/yandal programının ortak olan bir dersinden çekilmek istediğinde, her iki programında da ilgili dersten çekilmek zorundadır.
Mezuniyet durumunda olanlar : Bir dersten çekilen öğrencilerimiz bu dersi mutlaka tekrarlamak zorundadırlar. Bu dersler programdan çıkarılan ya da seçimlik dersler olabilir. Bu durumda öğrenciler bu derslerin yerine Bölüm Başkanlığı’nca uygun görülen dersleri alırlar. “W” notu alınan dersin mutlaka tekrarlanması gerektiğinden mezuniyet döneminde olan öğrencilerimizin dikkatli olmaları gerekmektedir. Mezuniyet durumunda ders yükünün üstünde, fazladan bile alınmış olsa bir dersten çekilindiği takdirde, öğrenci dönem uzatmak zorunda kalacaktır.
Azami öğrenim süresini tamamlayanlar : Azami öğrenim süresi olan 14 dönem tamamlandığında mezuniyet için en çok 4 ya da 5 ders kalanlara 4 dönem, 3 ya da daha az dersi kalanlara da sınırsız süre ile kayıt hakkı verilmektedir. 14 dönem bittikten sonra 6 veya daha fazla dersi kalanların (kredisiz dersler hariç) yönetmelik gereği üniversite ile ilişkileri kesilmektedir. Bu anlamda 14. dönem öğrencilerimizin dersten çekilirken bu hususa dikkat etmeleri önemle tavsiye edilir.
Daha önce geçer not alınan dersler : Daha önce geçer not (D ve üzeri) alınan dersler not yükseltmek amacı ile tekrar alınabilir. Ancak, önceki dersin yerine saydırılmak üzere alınan dersin, daha önce alınmış olan dersten sonraki en geç üç dönem içinde alınmış olması gereklidir. Daha önce geçer not elde edildiği halde not ortalamasını yükseltmek amacı ile bir ders tekrar alındığında üç dönem kuralı aşılmadığı takdirde dersten çekilinebilir. Bu durumda öğrencinin dersten aldığı önceki not genel not ortalaması hesaplarına katılır. Ayrıca çekinilen dersin tekrarlanması gerekir.