Bahçeşehir Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren ülkemizin ilk Medeniyet Araştırmaları Merkezi olan MEDAM, Kâtip Çelebi’nin 400. Doğum yıldönümü kutlamaları çerçevesinde “Pîrî Reis’ten Kâtip Çelebi’ye Osmanlı’nın Dünyaya Bakışı” konulu sergisini şimdi de ABD’ye taşıdı.
Daha önce İstanbul ve Ankara’da Türk tarihseverlerle buluşan sergi, şimdi de ABD’nin Kalforniya Eyaleti’nde görücüye çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın destek ve himayelerinde, Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi’nin ortak çalışmasıyla hazırlanan sergi Kaliforniya San Bernardino Eyalet Üniversitesi’nin işbirliğiyle sergileniyor.
19-31 Ekim tarihleri arasında Kaliforniya Eyaleti Antropoloji Müzesi’nde ziyarete açık olacak olan serginin açılışını Türkiye Los Angeles Başkonsolosu R. Hakan Tekin, Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Enver Yücel ve San Bernardino Eyalet Üniversitesi Rektörü Albert R. Karnig yaptı.
San Bernardino Eyalet Üniversitesi Rektörü Albert R. Karnig, karşıt kültürlerin güç ve değerlerini gösteren serginin diplomatik önemine dikkat çekerken, Enver Yücel ise, “Geçmişteki bu tür bilim insanları tüm dünyaya tanıtmamız gerekiyor. Bize düşen görev sürdürülebilir barış için elimizden geleni yapmak” dedi. Konuşmasında, iki üniversite arasındaki işbirliğine dikkat çeken Türkiye’nin Los Angeles Başkonsolosu Hakan Tekin de, üniversiteler arasındaki işbirliği sayesinde serginin ABD’de açıldığını söyledi. Açılış töreninde Albert R. Karnig’e Türk kahvesi takımı hediye eden Enver Yücel, ‘Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı olduğunu’ hatırlattı. Karnig ise bu hediye için çok doğru bir insan olduğunu, çünkü eskiden anne ve babasına yemekten sonra kahve pişirdiğini, Amerika’da Türk kahvesi pişirmeyi bilen sayılı kişilerden birisi olduğunu söyledi.
Serginin birçok açıdan çok önem taşıdığını söyleyen Türkiye Los Angeles Başkonsolosu R. Hakan Tekin, “Sergi, Osmanlı İmparatorluğunun 14-15’inci yüzyıldan 17’inci yüzyıla kadar olan dönemde dünyaya bakışını Kaliforniya’daki Amerikan toplumuna yansıtması bakımından önem taşıyor. 2009 yılı UNESCO tarafından Katip Çelebi yılı ilan edildi. Bu serginin ana teması da Katip Çelebi. 17’inci yüzyılın bir Osmanlı düşünürü bir Osmanlı yazarı olarak hem doğudaki fikirleri batılı bilim adamlarının entelektüellerin dikkatine getirmesi çünkü Katip Çelebi’nin o zaman yazdığı birçok kitap batı dillerine çevrilmişti, hem de batının birçok entelektüel açısından temel taş sayılabilecek eserlerini ya da batının kaydettiği ilerlemeleri aşamaları Osmanlı toplumunun ya da genel olarak doğu toplumunun bilgisine getirmesi o açıdan bu sergi o bakımdan onu tekrar hatırlatmak açısından bu anlamlı yılda büyük önem taşıyor” diye konuştu.
Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Enver Yücel ise, “Bu sergi tabii ki çok önemli. 2009 UNESCO tarafından Katip Çelebi yılı ilan edildi. O yüzden bu sergiyi Türkiye olarak bir Türkiye Üniversitesi olarak bütün dünyaya tanıtmak arzusundayız. Onun için de ilk Kaliforniya’dan başladık sergi açmaya. Daha sonra da Amerika’nın çeşitli bölgelerinde Bostan’da, New York’ta, Washington’da, Chicago Üniversitesi’nde çeşitli yerlerde 20 noktada bu sergiyi yapmayı düşünüyoruz. Çünkü Katip Çelebi 17’inci yüzyılda yaşamış bir Türk bilim adamı olarak sadece harita ve coğrafya konusunda değil, tarihten tıbba, coğrafyadan uzay bilimlerine kadar çeşitli alanlarda araştırmalar yapan hatta gittiği seyahatlerde bilgiden bilgi üretiminden hiç kopmayan kitapları toplayan önemli bir bilim insanı. Bu bilim insanının dünyaya tanıtılmasında çok büyük yarar olduğu düşüncesiyle ve kültürlerin daha fazla öğrenilmesi münasebetiyle biz Bahçeşehir Üniversitesi olarak, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Dışişleri Bakanlığı olarak bu hizmeti başlattık ve sürdürdük. Önümüzdeki yıl da Avrupa’daki başkentlerde de yapmayı arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı. Bu serginin birçok açıdan önemli olduğunu ifade eden San Bernardino Eyalet Üniversitesi Rektörü Albert R. Karnig ise serginin çok farklı düzeylerde önemli olduğunu belirterek, sergi sayesinde Katip Çelebi’nin muhteşem yaratıcılığını, bilimi sanatla buluşturan tarihi kaligrafisini sunma şansı elde ettiklerini belirtti. Karnig, “İkinci önemli olan nokta ise, Bahçeşehir Üniversitesiyle geliştirdiğimiz mükemmel işbirliği. Sergi, iki üniversite arasında öğrenci değişimi, fakülte değişimi, ortak film projeleri ve konferanslar konusunda da bir adım oldu” dedi. En önemli noktanın ise bu tür sergilerin Türkiye ile Amerika arasındaki ilişkileri güçlendirdiğini söyledi.
Sergi Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi’nin (MEDAM)’nin UNESCO tarafından 2009 yılının Uluslararası Kâtip Çelebi Yılı ilan edilmesi dolayısıyla düzenlenen etkinliklerin de bir parçası. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da desteklenen etkinlikler Prof. Dr. Bekir Karlığa ve Prof. Dr. Mustafa Kaçar’ın koordinasyonunda hazırlandı. Bu etkinlikler arasında “Pîrî Reis’ten Kâtip Çelebi’ye Osmanlı’nın Dünyaya Bakışı Harita Sergisi” ile birlikte, “400. Doğum Yılında Kâtip Sempozyumu”; “Kâtip Çelebi Külliyatı Toplu Yayımı”; “Kâtip Çelebi Armağanı” ve çeşitli kurumlarda halkı bilgilendirmek ve bilinçlendirmek amacıyla düzenlenen halk konferansları bulunuyor.