Hocaların hocası olarak bilinen, beyin cerrahisi alanında yaptığı bilimsel çalışmalar ve geliştirdiği yöntemlerle adını bilim dünyasına yazdıran Prof. Dr. Yücel Kanpolat’ın “Bu Çocuk Adam Olacak Ama Ben Göremeyeceğim – Bir beyin cerrahının yaşam öyküsü" adlı kitabı Bahçeşehir Üniversitesi Yayınları tarafından basıldı.
1.Anatomi Günleri kapsamında 26 Aralık 2015’te Bahçeşehir Üniversitesi’nde düzenlenen bir konferansla tanıtılan kitabın lansmanına Prof. Dr. Yücel Kanpolat, eşi Prof. Dr. Ayfer Kanpolat ve ailesiyle katıldı. Başta ailesi olmak üzere yakın dostları ve meslektaşlarının Prof. Kanpolat’la paylaştıkları anılarının anlatımıyla renklenen lansmanda çok sayıda seçkin davetli hazır bulundu.
Mehmet Sarıoğlu’nun hazırladığı, önsözünü BAU TIP Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türker Kılıç’ın kaleme aldığı kitapta, Prof. Dr. Kanpolat’ın gerek meslek yaşamı gerekse özel hayatına dair kesitlere yer veriliyor.
PROF. DR. YÜCEL KANPOLAT HAKKINDA
1965 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan Prof. Dr. Yücel Kanpolat, 1965-1968 yılları arasında Diyarbakır, Ergani Sağlık Ocağı’nda mesleğine adım attı. Mecburi hizmetinin ardından
1968-1973 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Kliniği’nde uzmanlık eğitimini tamamlayan Prof. Dr. Kanpolat, 1974’te askerliğini nöroşirürji uzmanı yedeksubay olarak Haydarpaşa Askeri Hastanesi’nde yaptı. Prof. Dr. Kanpolat sırasıyla 1975-1978 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Kliniği Başasistanı, 1978-1988 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Kliniği Doçenti ve 1989-2008 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Kliniği Profesörü ve Kürsü Başkanı oldu. Prof. Dr. Kanpolat aynı üniversiteden 26 Aralık 2008 yılında emekli oldu.
1969 yılında ağrının cerrahi tedavisine yönelen Prof. Dr. Yücel Kanpolat, aynı yıl Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Laboratuvarı’nda ilk araştırma çalışmasını gerçekleştirdi. 1986’da dünyada ilk kez CT-kılavuzluğunda stereotaksik ağrı cerrahisi yaptı. 1994’te ise geliştirdiği ve kendi adıyla anılan elektrot sisteminin (Kanpolat Kiti (KCTE)) ABD Boston Burlington’da üretimi gerçekleşti. 1992’den itibaren ağrı cerrahisinde CT-kılavuzluğunda gerçekleştirdiği yöntemlerle dünya çapında tanınan Prof. Dr. Kanpolat, ABD başta olmak üzere onlarca ülkede düzenlenen kurslar, dersler, ameliyatlar, yayınlar aracılığıyla bilgi birikimi ve tecrübesini yerli ve yabancı meslektaşlarına ulaştırdı. Çalıştığı bölümde Türk ve yabancı meslektaşlarının eğitimini üstlendi.
E Index Medicus'da refere edilen dergilerde 176 tane yayını bulunan Prof. Dr. Kanpolat’ın araştırma alanları; Fonksiyonel & Stereotaksik Nöroşirürji, Ağrı Cerrahisi, Bilim Tarihi ve Bilim Eğitimi üzerinde yoğunlaşmıştır. Almanya (1964), İsviçre (1977), Amerika Birleşik Devletleri (1979) ve İsveç’te (1981) üniversite hastanelerinde araştırmacı ve gözlemci olarak çalışan Prof. Dr. Kanpolat’ın ulusal - uluslararası dernek ve dergilerde aldığı görevlerden bazıları şöyledir:
Prof. Dr. Kanpolat, evli ve bir çocuk babasıdır.
Bazı Ödülleri:
1981, TÜBİTAK Tıp Teşvik Ödülü
1995, TÜBİTAK Hüsamettin Tuğaç Teknoloji Birincilik Ödülü
2000, Türk Nöroşirürji Derneği Hamit Ziya Gökalp Bilim Hizmet Ödülü
2006, Popüler Bilim “Tıp Bilim Ödülü”
2007, (2006 yılı) Türk Nöroşirürji Derneği Üstün Hizmet Ödülü
2008, Ankara Tabip Odası “Füsun Sayek Bilim ve Hizmet Ödülü”
2010, TÜRYAK Yaşlılık Konseyi Derneği “Örnek Kıdemli Vatandaş Ödülü”