UYGAR Bodrum Trafiğini Düzenliyor
Bodrum merkezinde gün geçtikçe artan, özellikle yaz sezonunda hem Bodrum’da yaşayanlara hem de turistlere büyük sorun olan trafik sorununa karşı yapılacak olan “Trafik Rehabilitasyon” çalışmaları hakkında 01 Aralık Salı günü Bodrum Belediyesi Meclis Salonu’nda bir bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Proje bilgilendirme toplantısına Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Uygulama Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Belediye Meclis Üyeleri, basın mensupları ile ilgililer katıldı.
Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Uygulama Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ve merkez yönetim kurulu üyelerinin danışmanlığı ile yapılacak olan “Bodrum Trafik Sirkülasyon ve Geometrik Düzenleme Projeleri” adı altında hazırlanan sunumda bir konuşma yapan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon; “Bodrum Belediyesi olarak, Bodrum’da var olan ve günden güne artan trafik sorunları ile ilgili ön çalışmaları yaptık. Şimdi sıra bu projelerin detaylandırılmasına geldi ve bunun içinde profesyonel ekiplerden destek alıyoruz. Destek almamızın nedeni, Bodrum İstanbul’dan sonra dünyaya açılan ikinci kapımız. Ama dünyaya açılan bu kapının ardında trafik sorunu başlıca sorunumuz, özellikle yaz aylarında içinden çıkılmaz bir hal almakta. Bahçeşehir Üniversitesi’nin değerli hocalarından Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı’dan bize bu konuda destek olması konusunda ricada bulunduk. Mustafa Bey Bodrum’a olan sevdasından dolayı bizleri kırmadı ve Bodrum’a gelip ön çalışmalarda bulundular. Çalışmaların ardından Bodrum’da uygulayacakları trafik çözümleri konusunda hazırladıkları sunumu bugün siz değerli Bodrum halkına ve basın mensubu arkadaşlarımıza sunacaklar. Ben kendilerine tekrar teşekkür ediyorum ve yapılacak projenin Bodrum’a hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.
Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Uygulama Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı açılış konuşmasında; “Sunuma başlamadan önce, Bodrum için hayati önem taşıyan bu projenin gerçekleşmesi için bizimle temasa geçen, Bodrum Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Kocadon’a ve ekibine çok teşekkür ederim. Biz de 30 yıllık tecrübemiz ile Bodrumluların çok sevdiği Başkanlarına elimizden geldiğince yardımcı olacağız. Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Uygulama Araştırma Merkezi Başkanı olarak ben ve ekibim kısa vadeli çözüm önerilerimiz ile trafik sorununu azaltmak için çalışacağız.” dedi.
Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Uygulama Araştırma Merkezi’nin kuruluşunda, ulaşım planlaması ve alt yapısı konularında bilimsel araştırma yapmak; trafik düzen ve güvenliğinin arttırılmasına yönelik, eğitim, araştırma yapmak, uygulamalara katkıda bulunmak gibi çeşitli konuların amaçlandığını belirterek katılımcılara projeleri hakkında bilgi verdi.
Trafik sorununun çözümü konusunda “Uygulanabilir bilimsel çalışmalar yapmak lazım” diyen Prof. Dr. Ilıcalı “Bodrum’da yaz ve kış ayları nüfusu arasında büyük fark var. Buna bağlı olarak yaz aylarındaki trafik akışını da göz önünde bulundurarak uygulanabilir projeler yapacağız. Burada yaşayanların ve Bodrum’a gelen turistlerinde trafikte rahat etmeleri lazım.
Parklanmalar trafik akışında en önemli sorunlardan bir tanesi. Kavşaklarda, sinyalizasyon ve yaya geçitlerinde bazı sorunlar yaşanıyor. Yaya trafiği ile araç trafiği bazı yerlerde iç içe girmiş bir halde” dedi.
Önümüzdeki yaz sezonuna bazı değişiklikleri yerine getirerek başlamayı hedef aldıklarını belirten Prof Dr. Ilıcalı, ayrıca Bodrum’un belde belediyeleri bağlantı yollar olduğunu ve bu nedenle belde belediyeleri görüşülecek ve işbirliği yapılacağını sözlerine ekledi.
Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, kısa, orta ve uzun vadeli çözüm önerileri içerisinde yer alan ulaşım ve trafik mühendisliği, elektronik mühendisliği ile bilgi işlem ve otomasyon mühendisliği konularında slayt sunumlarla birlikte katılımcıları aşağıdaki konularda bilgilendirdi:
• Öncelikle mevcut durumun ayrıntılı olarak tespiti ve trafik mühendisliği anlamında değerlendirilmesi;
• Sinyalizasyon ve merkezi kontrol anlamında düzenlemeler ve yaya güvenlik alanları düzenli parklar yapılması;
• Geometrik düzenlemeler, yol ağızları, tek yön uygulamaların tekrar yenilenmesi;
• Toplu taşıma ve Akıllı Kart uygulamaları konusunda düzenlemeler yapmak;
• Standart dışı mevcut kavşakların düzenlenerek emniyetin arttırılması.
Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), Yollar Türk Milli Komitesi (YTMK) ve Türkiye Asfalt Müteahhitleri Derneği (ASMÜD) işbirliğiyle 18-19 Kasım 2009 tarihlerinde 5. Asfalt Sempozyumu gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen Sempozyumda yol üstyapısı konusunda çalışan yol otoriteleri, akademisyenler, üretici ve uygulayıcıların bir araya gelerek, bilime ve uygulamaya ulusal ve uluslarararsı düzeyde katkıda bulunması amaçlanmıştır.
Üniversitemiz Ulaştırma Uygulama Araştırma Merkezi de sempozyuma Prof.Dr. Mustafa ILICALI ile katkıda bulunmuştur. 5. Asfalt Sempozyumu’nun IV. Oturumu’nu Prof.Dr. Mustafa ILICALI yönetirken, oturuma yurt içi ve yurt dışından “Sathi Kaplamalar ve Asfalt Karışımların Performansı” konusunda uzmanlar katıldı. Sunulan bildiriler sayesinde Karayolları Genel Müdürlüğü’nün, Tübitak Projeleri’nin kayda değer olduğu ve ABD’de yapılan yeni çalışmalar anlatıldı. IV. Oturumda ayrıca, davetli olan Prof.Dr. Erol TUTUMLUER (Illinois Üniversitesi, ABD.), A. Gürkan GÜNGÖR (KGM), Fatma ORHAN (KGM), Serdar KAŞAK (KGM), Ahmet SAĞLIK (KGM), Prof.Dr. Mustafa KARAŞAHİN (SDÜ), Mehmet ÖGET (Nurol A.Ş.), Abidin AKBULUT (Nurol A.Ş.) ve Doç.Dr. Murat GÜLER (ODTÜ) bildiriler sunuldu.
Ayrıca sempozyumun sonunda Prof.Dr. Mustafa KARAŞAHİN’in yöneticiliğinde yapılan “Asfalt Üstyapıların Bugünü ve Yarını” konulu panele katılan Prof.Dr. Mustafa ILICALI, asfalt konusunda bugünkü durumu özetledikten sonra geleceğe yönelik tahmin edilen gelişmeleri sıraladı.
· Koku azaltan, asfaltın rahatsız edici kokusunu değiştirerek daha farklı kokuların çıkmasına neden olan katkıların kullanımı daha da yayılacaktır.
· Bitüm içeriğini otomatik olarak kontrol eden ve de hızlı bir şekilde sonuç veren sistemler kullanılmaya başlanacaktır.
· Aynı şekilde agregadaki rutubeti ölçüp, bu rutubet oranına göre agrega kurutma şiddetini ayarlayan sistemler de sık olarak kullanılmaya başlanacaktır.
· Gradasyonun kontrolünün de otomatik olarak kontrol edildiği ve de uygun olmayan gradasyonun anında tespit edildiği cihazların kullanılması gerçekleşecektir.
· Sağlık açısından sakıncalı olduğu bilinen bitüm buharı kontrol edilerek, çalışan insanlardan daha uzak noktalara vakumla çeken sistemler hem plentlerde hem de serim makinalarında kullanılacaktır.
· Kompakt asfalt serimi yapan yani iki tabakayı aynı anda seren finişerlerin kullanımı da giderek yaygınlaşmaya başlayacaktır.
· Kesintisiz serimlerin sağlanarak asfaltta ek yeri kavramının ortadan kaldırılması amacıyla “kesintisiz serim yapan ekipman”lar sık olarak kullanılacaktır.
· Asfalt kazımada oluşan tozu çekmte sistemi olan kazıyıcı makinaların kullanımı da yaygınlaşacaktır.
· Sıkışmış asfalt üzerine uygulanan mıcır serpme uygulamaları da önümüzdeki yıllarda yaygın olarak kullanılacaktır.
· Yağışlı havalarda suyun olumsuz etkisinden kurtaran poroz asfaltın uygulanması da sıklaşacaktır.
· Serme ve sıkıştırma makinalarında bilgisayarlı ekipman kullanımı da hızla artacaktır.
· Rulo halinde yapılan ve henüz deneme aşamalarında olan asfalt uygulaması da denemeden çıkarak uygulanmaya başlayacaktır.
· Mastik asfalt uygulamaları sadece çelik köprüler üzerinde değil, değişik uygulama alanlarında da kullanılmaya başlanacaktır.
· Köy yolları gibi düşük trafik hacimli yollarda uygulanan ve altyapıyı ıslah etmek amacıyla da kullanılan Reclaim uygulamaları daha da yaygınlaşacaktır.
· Çok ince olarak yapılan “ultra thin” asfalt tabakalarının yapımları da hızla artacaktır.
Panelde ayrıca, U. Kenan ADİLOĞLU (KGM), Prof.Dr. Erol TUTUMLUER (Illinois Ünv.), Doç.Dr. Yetkin YILDIRIM (Teksas Ünv.), İbrahim YAYKIRAN (ASMUD), A. Gürkan GÜNGÖR (KGM) konuşmacı olarak yer aldı. Panelin sonunda Karayolları Genel Müdürü Cahit TURAN katılımcılara şükran plaketi sunmuştur.