Doç. Dr. Durdağı'dan Literatüre Önemli Katkı

BAU TIP Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Durdağı, San Francisco’da düzenlenen ve 7000’den fazla biyofizikçi’nin katıldığı biyofizik alanında yapılan en kapsamlı ve prestijli kongre olan Biophysical Society 58thAnnual Meeting (58. Geleneksel Biyofizik Topluluğu) kongresinde "Development and Validation Studies of Universal Pharmacophore Models for hERG Channel Openers" başlıklı literatüre ilk defa giren, hERG potasyum iyon kanalı açıcıları için geliştirdiği ligand bazlı farmakafor modelin geliştirilmesi ve validasyon çalışmalarını anlattığı bir seminer verdi.

Yeni anti-aritmik ilaçların geliştirilmesinde öncü rol oynayacak olan çalışmada bu ilaçların geliştirilmesinde bugüne kadar genellikle kullanılan hERG potasyum iyonu blokerları bazlı “pasif” yaklaşım yerine hERG potasyum iyon açıcıları bazlı “proaktif” yaklaşımın kullanılmasının anlatıldığı bildiri Doç. Dr. Serdar Durdağı tarafından sunuldu. Çalışmanın özeti Biophysical Journal Dergisi’nde de yayımlanacak.

Bu yıl düzenlenen kongrede 20 den fazla sempozyum, 200’un üzerinde sergi ve yaklaşık 4000 bildiri poster olarak bu kongrede sunuldu.

Ayrıca Doç. Dr. Serdar Durdağı, bu kongrede “Voltage-gated K Channels: Activation and Inactivation Mechanisms” isimli potasyum kanallarının aktivasyon ve inaktivasyon mekanizmalarının tartışıldığı panele de başkanlık yaptı.