Çalışmalarını bir süredir Almanya ve Kanada'da sürdüren Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Durdağı, AIDS ve kanser hastalığının çözümünde etkili olabilecek ilaç adayı üzerinde çalışıyor.
Türkiye'nin ilk "milli ilacı" olmaya aday ilacın, 2023'te piyasa sürülmesi planlanıyor.
DURDAĞI ARAŞTIRMALARINI BAU'DA SÜRDÜRECEK
Yaklaşık 10 yıldır Karbon 60 ve analoglarının üzerinde çalışan ve bunların, söz konusu hastalıkların önlenmesinde etkili olabileceğini keşfeden Durdağı, gelecek yıldan itibaren araştırmalarını Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde sürdürecek. Avrupa Birligi'nin desteği ile başlatılan projede ABD, Kanada, Almanya, İtalya ve Yunanistan'dan araştırma grupları yer alıyor.
Son dönemde nanomalzeme olarak değerlendirilen Karbon 60 molekülünü bu amaçla kullanan Doç. Dr. Durdağı, HIV-1 proteaz enzimini bloke etmede olumlu sonuç aldı. Böylece farklı ülkelerden bilimsel çözüm ortaklığı ve maddi destek alan Durdağı, simülasyon teknikleri ile değişik moleküller geliştirdi.
PROJEDE BAU'LU ÖĞRENCİLER DE ÇALIŞACAK
Açıklamada görüşlerine yer verilen Durdağı, biyolojik test aşamasında olan ilaç adayı molekul için henüz hayvan ve insan üzerinde deney yapılmadığını belirterek, şu bilgileri verdi:
"In silico ve biyolojik testler sonucunda molekulun HIV-1 proteaz enzimi üzerinde etkili olduğunu gördük. Çalışmamız Amerikan Kimya Topluluğu'na (ACS) ait bilimsel dergilerde yayımlanınca dünyadaki bu konu üzerinde çalışan diğer bilim adamlarının dikkatini çekti. Değişik teknikler kullanarak ilac-reseptor etkileşimlerini bilgisayar similasyonları kullanarak inceleyebiliyor ve ilaç adayının moleküler mekanizması hakkında fikir edinebiliyoruz. Molekülün biyolojik testleri İtalya'da yapılıyor. Henüz çalışmaların çok başındayız ve kesin bir şey söylemek için çok erken. Bundan sonraki aşamaları Türkiye'den yürüteceğim. Projede Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin de yer almasını isterim."