Oyun oynamak bir çocuk hakkıdır!

Oyun oynamak bir çocuk hakkıdır!

Tüm dünyada 20 Kasım günü “ Çocuk Hakları Günü”  olarak kutlanmaktadır. Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, dünyada birçok ülke tarafından kabul görmüş insan hakları belgesidir. 20 Kasım 1989 tarihinde onaylanan bu sözleşme ile,  çocukların hakları yasalarca da tanınmıştır.

Çocuk Haklarına Dair Sözleşme ile, tüm çocuklar; nerede doğduklarına, kim olduklarına; cinsiyetlerine, dinlerine ya da sosyal kökenlerine bakılmaksızın aynı haklara sahiptir.  Sözleşme’de: yaşama hakkı; eksiksiz biçimde gelişme hakkı; zararlı etkilerden, istismar ve sömürüden korunma hakkı; aile, kültür ve sosyal yaşama eksiksiz katılma hakları yer almaktadır. Bu sözleşmeye yön veren temel değerler : ayrım gözetmeme; çocuğun yararının gözetilmesi; yaşama,gelişme ve katılımdır. Dolayısı ile, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme ile  medeni, siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlardaki insan hakları en geniş biçimde tanımlamaktadır.

Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, on sekiz yaşın altını “ çocuk “ olarak tanımlamaktadır. Türkiye, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’yi 1990 yılında imzalamıştır, her yıl bu gün Ülkemiz de de kutlanmaktadır.

Bizler de Çocuk gelişimi bölümü olarak Dünya üzerinde oyun oynama hakkı elinden alınmış, savaş koşullarında yaşamak zorunda kalan ya da mülteci konumunda olan tüm çocukların haklarını savunmak ve oyun oynamanın temel  çocuk haklarından biri olduğunu hatırlatmak adına Göztepe’de bulunan ve 23 Nisan 2005 yılında şair/yazar Sunay Akın tarafından kurulmuş olan İstanbul Oyuncak Müzesi’ne bir ziyarette bulunduk. 1700’lü yıllardan günümüze oyuncak tarihinin en gözde örneklerinin sergilendiği müzede hem tarihe hem de kendi çocukluğumuza bir yolculuk yapma fırsatı bulduk. Ülkemiz başta olmak üzere, tüm dünya çocuklarının “ Çocuk Hakları Günü”  kutlu olsun.