Bahçeşehir Üniversitesi MİTAS (Mimarlık ve Tasarım) Kulübü , 25 Ekim 2014 Cumartesi günü, Edirne’ye ,BAU Edirne Saray Kazısı’nı yürüten üniversitemiz asistanlarından olan Emre Çakır’ın rehberliği ile toplam 35 mimarlık öğrencisinin katıldığı bir mimari gezi düzenledi.
Edirne’nin Osmanlı İmparatorluğu’ndaki önemi ve yeri hakkında bilgilendirmeler yapıldıktan sonra tarihi yapım sıralamasına göre öncelikle Eski Camii’den başlanarak , Üç Şerefeli Camii ve Selimiye Camii olarak gezilmeye devam edilmiştir. Bahçeşehir Üniversitesi’nin Edirne Sarayı arkeolojik kazılarının yürütüldüğü ve birçok öğrencinin staj yapma fırsatı bulduğu şimdiki Saray Kazı Evi’ne yani Peykler Medresesi’ne gidildi.
Öğrencilerle kent merkezinde yenilen öğle yemeği sonrasında Rüstem Paşa Kervansarayı, Bedesten, Tahmis Meydanı ve Çilingirler Caddesi gezilerek Edirne’nin yöresel tatlarının ve mimari özelliklerinin şehri yaşayarak tanınması için vakit verildi.
Öğleden sonra otobüsle Edirne Sarayiçi mevkiine gidilerek kazı yapılan saha incelendi. 2009 yılında başlayan arkeolojik kazı, rölöve, halihazır çalışması, konservasyon, restorasyon ve belgeleme yanı sıra koruma ağırlıklı sürdürülen çalışmalar, Edirne Sarayı’ndan günümüze ulaşan ve halihazırda harap durumda olan Su Maksemi ile restorasyonu büyük ölçüde tamamlanan Saray Mutfağı (Matbahı Amire)’nin güneyindeki alan gezildi. Bu bölgede bulunan Kırkpınar Güreş Alanı’nın tarihi hakkında bilgi alındıktan sonra Meriç Nehri kenarında akşam yemeği için verilen son molada öğrenciler merak ettiklerini sorma imkanı buldu.
Sabahın erken saatlerinde başlayan ve gün boyu süren mimari gezide, Edirne’nin tarihteki önemi kavrandı, Mimar Sinan’ın ustalık eserim dediği Selimiye Camii ile kente dokunuşu hissedildi ve Osmanlı İmparatorluğu’nun izleri görülerek kültürel farkındalık artırıldı.Bu gezide bizlere sponsor olan Beykoz Belediyesi’ne, tüm gün boyunca bize rehberlik eden Sayın Emre Çakır’a ve gezi programımızı hazırlayan Doç.Dr. Mustafa Özer’e teşekkür ediyoruz.