İlk ve Acil Yardım Programın amacı; ani hastalık ya da yaralanma durumlarında hasta/kazazedenin hayatını kurtarıcı acil tıbbi girişim, bakım ve uygulamalarını yapabilen nitelikli sağlık personeli yetiştirmektir.
Program mezunları “İlk ve Acil Yardım Teknikeri” unvanını almaktadırlar.
İlk ve Acil Yardım Teknikeri, olay yerini değerlendirme, temel yaşam desteği ve ileri yaşam desteği ile kendilerine verilen yetkiler çerçevesinde acil tıbbi girişimleri uygularlar. Aynı zamanda, acil yardım aracı olan ambulansların sürücülüğünü de yapabilmektedirler.
İlk ve Acil Yardım programı mezunları; Sağlık Bakanlığı İl Ambulans Servisi (112) Başhekimliği ambulansları ve komuta kontrol merkezlerinde, özel sektör, belediye ve üniversitelere bağlı sağlık kuruluşlarının ambulanslarında, özel sektör, üniversite ve kamu kurumu olan sağlık kuruluşlarının acil servislerinde, motorize, deniz ve hava ambulanslarında çalışabilmektedir. Ayrıca bu programdan mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı'nda (DGS) başarılı olmak suretiyle lisans programlarına devam edebilmektedirler.
Programımızdan Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları:
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı öğrencilerimiz, uygulama ve pratik becerilerini geliştirmek için program olanakları; temel ve ileri yaşam desteği maketleri, hava yolu açma maketi, ambulans ekipmanları (ambulans sedyeleri, defibrilatör, laringoskop, ateller, acil çantası vb.) bulunmaktadır.
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, İlk ve Acil Yardım Programı öğrencilerimiz, uygulama ve pratik becerilerini geliştirmek için uygulamalı derslerini Üniversite Laboratuvarları ve Ambulans Laboratuvarında gerçekleştirmektedir.