Dünyanın en önemli mutfak sanatları, yemek servisi ve ağırlama birliklerinden olan “Alliance by Institut Paul Bocuse”un Türkiye’den gastronomi alanındaki ilk üyesi, Bahçeşehir Üniversitesi oldu. Dünyanın her yerinde çalışabilecek donanıma sahip mezunlar verme hedefini bir kez daha sağlamlaştıran bölümümüz günün şartlarına da hızlı adapte olarak pandemi sürecinde geniş çaplı bir müfredat değişikliği yaptı. Ayrıca dönemin şartlarına uygun olarak hibrit eğitim modelinin gerekliliklerini başarıyla uygulamaya devam ediyor. BAU Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’ndeki tüm güncel haberleri Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Tacer Caba’dan dinledik.
Alliance by Institut Paul Bocuse üyeliğinizin süreci hakkında bilgi verir misiniz? Nasıl ilerledi?
Bahçeşehir Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün Alliance by Institut Paul Bocuse üyelik süreci 2019 yılında üniversite yönetimimizin desteği ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü İş Geliştirme Koordinatörümüz Gürhan Kara’nın Paul Bocuse ile iletişime geçmesi ile başladı. Kendisi dünyadaki farklı enstitüleri de incelemişti. Ve bu amaçla Lyon’daki Paul Bocuse’a da bir ziyaret gerçekleştirdi. Sonrasında gerek dünyadaki bilinirlik gerekse yapı ve saygınlık anlamında Paul Bocuse ile devam edilmesine karar verildi. Öncelikle oldukça detaylı bir başvuru dosyası ile ön başvurumuzu yaptık. Ön başvurunun olumlu değerlendirilmesi sonrasında birlik temsilcilerinin bölümümüze gelerek bir denetim geçirmesi ve kararın sonrasında verilmesi planlanmıştı. Ancak pandemi nedeniyle bu ziyaret gerçekleşemeyince Paul Bocuse değerlendirme komiteleri ile birkaç sefer ayrıntılı toplantılar yaptık. Pek çok doküman gönderdik. Ve aslında tarihlerinde ilk defa fiili denetim yapmadan, bölümümüz özelliklerini ve üniversite vizyonumuzu ve birliğe yapacağımız katkıları göz önüne alıp bizi birliğe kabul ettiler.
Bu üyeliğin Bahçeşehir Üniversitesi’ne ne gibi katkılar sağlayacağını düşünüyorsunuz?
Bahçeşehir Üniversitesi BAU Global’e bağlı bir dünya üniversitesi olarak uluslararası tanınırlığı olan, bilgi ve teknoloji üretiminde öncü seçkin bir araştırma üniversitesi olma vizyonu taşıyor. Bugün Bahçeşehir Üniversitesi’nin dünyadaki 6 farklı ülkeden 235 üniversite ile iş birliği bulunuyor. Yani dünya vatandaşı yetiştiren ve uluslararası öğrencilerin eğitim gördüğü bir dünya üniversitesiyiz.
Bu anlamda 18 ülkeden 21 farklı üyesi bulunan Alliance by Institut Paul Bocuse’a üye olmak üniversitemizin diğer alanlarda olduğu gibi gastronomi ve mutfak sanatları alanında da uluslararası etkinliğini arttırmasına şüphesiz önemli bir katkı sağlayacak. Bu birlik sayesinde öğrencilerimiz, birliğe üye olan farklı okullarda ders alma şansı yakalayabilecek. Akademisyenlerimiz ise farklı ülkelerdeki öğrencilere ders verebilecek. Dolayısıyla üniversitemiz gastronomi ve mutfak sanatları alanında uluslararası tanınırlığını arttıracaktır. Bu birlik kendi iç aktiviteleri ile üye ülkelerin etkileşimini, ilişkileri, ortaklıkları ve bilgi alışverişini sağlıyor. Ve gelecekteki ortaklıklar için de oldukça önem taşıyor.
Yine bu üyelik kapsamında Türk gastronomisine de katkı sağlayacağınızı düşünüyor musunuz?
Alliance by Institut Paul Bocuse’un Türkiye’den gastronomi alanındaki ilk üyesi Bahçeşehir Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü oldu. Türk mutfağı dünyadaki en önemli mutfaklardan bir tanesi. Bu anlamda birlikte Türk gastronomisini temsil edecek olmak bizi çok heyecanlandırıyor. Bu üyelikle Türk mutfağını birliğe üye bu 18 ülkedeki şef ve öğrencilere tanıtacak aktiviteler yapacağız. Böylelikle, Türk gastronomisinin dünyada daha fazla bilinmesine ve yeni nesil aşçılar tarafından da tanınmasına önemli katkılar sağlayacağımızı düşünüyoruz.
Yaklaşık bir yıllık pandemi döneminde eğitimleriniz nasıl ilerledi?
Pandemi ilk ortaya çıktığından itibaren oluşan yeni koşullarda uzaktan eğitimin farklı kanallarını kullanarak gastronominin çok disiplinli ve teknik uygulamalarla deneyimlerin iç içe geçtiği yapısının korunmasını amaçladık. Üniversitemizin çok başarılı bir biçimde uyguladığı hibrit eğitimin gerekliliklerini son teknoloji ile tasarlanan 3 profesyonel çok amaçlı mutfağımızda ve pastacılık ve ekmek mutfağımızda uyguladık. Böylelikle özel kameralarla sınırlı sayıda öğrencimiz pandemi koşulları dikkate alınarak mutfakta, diğer öğrencilerimiz ise dersi online sistem üzerinden anlık takip ederek derslere katılıyorlar. Bu anlamda üniversitemizin bilgi teknolojileri konusundaki deneyim, destek ve çözümleri yanında, öğrencilerimizin ders özelindeki katkıları ve görüşleri bizim için yol gösterici oldu.